Polis skakade om föräldrar

Kristianstad Artikeln publicerades
Polisen Andreas Glingfors föreläste om föräldrarnas ansvar när det gäller mobbning och kränkning på internet.
Foto:Peter Åklundh
Polisen Andreas Glingfors föreläste om föräldrarnas ansvar när det gäller mobbning och kränkning på internet.

Polisen Andreas Glingfors väjde inte för att få föräldrarna i aulan att känna obehag. Med sin föreläsning om mobbning och kränkning på nätet vill han få föräldrar att inse sitt ansvar.

"Hjälp till att straffa horan som ligger med alla ... se till att få med henne till lekparken på fredag klockan 21 ... ta gärna med rakblad och ha kul."

Med de meningarna chocköppnade polisen Andreas Glingfors föreläsningen inför ett par hundra föräldrar i Söderportgymnasiets aula på tisdagskvällen.

Raderna är hämtade ur ett verkligt sms som spred sig mellan flera barn och ungdomar och var riktade till en flicka i tolvårsåldern.

Andreas Glingfors ville med inledningen illustrera problemet med att tusentals barn utsätts för mobbning och kränkande behandling som sprids via mobiltelefoner och surfplattor, och att det inte sällan är ganska unga barn som berörs.

– Vi har barn som tar livet av sig varje år, där det i efterhand visade sig att mobbning och kränkande behandling var en del av anledningen, sa han.

Med föreläsningen vill han få föräldrarna att få upp ögonen för problemen och att ett första steg i många fall tänka om i relationerna mellan vuxna och barn.

– Många barn som jag kommer i kontakt med som polis öppnar sitt hjärta och berättar sin största hemlighet och då undrar jag varför de inte berättar den för sin mamma eller pappa. Alltför många gånger vågar man inte. Man är rädd för att berätta vad man har varit utsatt för, sa han.

Föräldrarna i publiken fick flera exempel på händelser där barn och ungdomar gjort fel, inte bara på internet, men också med trimmade mopeder och att de har druckit och fått tag på sprit. Andreas Glingfors recept är att skapa en grundläggande relation mellan barn och inte bara vifta undan problemen med repliker som "alla har ju varit unga någon gång".

– Det är dags för vuxenvärlden att fundera över hur ni beter er mot era barn som gör fel eller ibland rena misstag. Höjer ni rösten, trycker till med foten och säger "Vad var det jag sa?". Tror du då att ditt barn kommer fler gånger och berättar hemligheter för dig?

Han räknade med att många föräldrar lämnade föreläsningen med obehag och dåligt samvete, men ville se till att skicka med dem tips, som att sätta upp regler om nätanvändning tillsammans med barnen, ha kontroll över deras mobiltelefoner, men framförallt att följa med dem ut i den digitala världen.

– Många föräldrar säger att det är svårt att veta vad de gör på nätet. Ja, men tänk i stället på vad du kan göra för att hänga med dem ut på nätet. Du behöver inte kunna alla tekniker, men du kan visa ditt intresse. Kan du inte visa mig den senaste appen du laddade ner? Vem har du kontakt med på nätet? Om du skulle få mig att skratta på Youtube, vad skulle du visa mig då?

Fotnot: Föreläsningen arrangerades av Fältgruppen i Kristianstads kommun.