Polis sköts i ryggen med raket

Kristianstad Artikeln publicerades
Raketer har orsakat stora problem i Kristianstad de senaste veckorna. Räddningspersonal har blivit beskjuten vid flera tillfällen efter att antingen ha blivit lurade eller under släckningsarbeten.
Foto:Bertil Ericson / SCANPIX
Raketer har orsakat stora problem i Kristianstad de senaste veckorna. Räddningspersonal har blivit beskjuten vid flera tillfällen efter att antingen ha blivit lurade eller under släckningsarbeten.

Blåljuspersonal har den senaste veckan beskjutits med raketer vid flera tillfällen. Bland annat blev en kvinnlig polis skjuten i ryggen och situationen i sin helhet beskrivs som allvarlig.

Raketincidenterna är många men framför allt är de allvarligare än vid något tidigare år i Kristianstad (se faktaruta). Den bilden målas upp av såväl privatpersoner som räddningspersonal.

Bland annat blev en kvinnlig polis skjuten i ryggen av en raket på Charlottesborg på nyårsafton. Det säger Göran Svensson, kommunpolis i Kristianstad, som kallar det för ett allvarligt problem.

– När räddningspersonal blir utskickade på falsklarm och blir beskjutna är det ju riktigt allvarligt. Jag vill påstå att det har blivit värre med åren. Man märker också av att folk skjuter raketer mot folkmassor, säger Göran Svensson.

Vilka är det som gör det här?

– De vi ser ute - det som händer på Gamlegården och Charlottenborg - är rätt så unga invandrarkillar. De här invandrargängen har en liten förkärlek till raketer. Vilka som sköt på Stora torg vet jag faktiskt inte.

Den här typen av fenomen, som ibland kallas för Police-fishing, blir betydligt vanligare runt nyår. Enligt Göran Svensson har det med tillgången på raketer att göra. Stenkastning råkar Kristianstadspolisen ut för ungefär en gång om året, säger han.

Dock anser han det vara betydligt farligare med raketer.

– Jag tror inte man förstår vad man utsätter folk för. Det kan bli otroliga skador och det här har gått lite överstyr.

Den senaste veckan har alltså personal hos räddningstjänsten, polisen och ambulansen blivit beskjutna vid olika tillfällen. I synnerhet handlar det om två områden.

– Vi har ju två utsatta områden: Charlottesborg och Gamlegården. De utmärker sig här också, så är det bara. Och det känner vi till, säger Göran Svensson.

En resursförstärkning är på ingång då nya områdespoliser ska rekryteras till de båda områdena.

Andra, mer snabbverkade åtgärder har varit aktuella den senaste veckan. Räddningstjänsten har vid olika tillfällen väntat in polisen om det funnits en hotbild.

På måndagen hölls ett samverkansmöte mellan polisen, räddningstjänsten och ambulansen. Raketerna diskuterades flitigt.

– Vi har försökt få det så att alla fyra skiftlagen kan träffa polisen vid något tillfälle och diskutera vad som har hänt och hur man kan göra nästa gång det sker, säger Johan Wendt, brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Även framöver kan räddningstjänsten komma att vänta in polisen vid utryckningar. Det kommer att avgöras från fall till fall.

– Det är olyckligt att det skjuts raketer hejvilt. Det enda vi vill göra är att hjälpa allmänheten, säger Johan Wendt.

Anders Olofsson, lokalpolischef i Kristianstad, är för strängare restriktioner av raketer. Både när det kommer till försäljning och användande.

– Rent generellt används det på ett oacceptabelt sätt över hela landet. Man borde vidta åtgärder för att styra upp det här. Det är bara en tidsfråga innan något allvarligt händer, säger han.

Fakta

Detta har hänt

Årets sista vecka inleddes med att flera personer larmade polisen om farligt raketskjutande runt om i staden. Anmälare vittnade om att ungdomsgäng avsiktligt sköt raketer mot folk.

Dagarna därpå började containerbränderna. När brandkåren kom på plats besköts de med raketer. Räddningstjänsten beslutade efter det att invänta polis när de åkte ut på liknande uppdrag.

På själva nyårsafton sköts en kvinnlig polis i ryggen av en raket på Charlottesborg. I samma område greps en 19-årig man för att ha skjutit raketer mot polisen.

Under samma kväll besköts sjuksköterskan Oliver Green och hans kollega när de lurades ut på ett falsklarm. Containerbränderna fortsatte och nyårsfirandet på Stora Torg beskrivs som en krigszon.

Visa mer...