Polisen tipsar om skydd mot inbrott

Kristianstad Artikeln publicerades
Smycken hör till de vanligaste bytena vid inbrott.
Foto: Anders Wiklund/TT
Smycken hör till de vanligaste bytena vid inbrott.

När många reser bort över jul och nyår ökar risken för inbrott i hemmet. Polisen i Kristianstad har flera tips på hur du skyddar dig. ”Tillsammans gör vi vad vi kan för att ni ska få en lugn ledighet”, hälsar de.

Det var på fredagen som polisen lade ut tipsen på sin Facebook-sida. ”Vi har nämligen listat ett gäng tips som försvårar för tjuvarna”, skriver de och sedan följer listan. ”Ju fler av våra råd som du kan följa desto mer minskar du risken att du och dina grannar drabbas”, fortsätter texten sedan och den avslutas med orden ”Vi jobbar som vanligt dygnet runt, året runt”.

Fakta

Polisens tips

• Ha inbrottslarm.

• Använd timer på lampor eller radio.

• Var en hjälpsam granne. Kom överens om att hjälpas åt att tömma brevlådan och skotta om någon reser bort.

• Var en nyfiken granne. Var uppmärksam på okända personer och bilar som beter sig annorlunda. Fråga dem om du kan hjälpa dem – tjuvar ger sig hellre av om de känner att de har blivit uppmärksammade.

• Tipsa oss. Anteckna registreringsnumret på misstänkta bilar. Det är ofta avgörande om vi får den informationen. Ibland är det den sista pusselbiten vi behöver – andra gången den första pusselbiten som gör att vi vet hur vi ska rikta in vårt arbete.

• Delta i eller starta upp grannsamverkan.

• Märk dina käraste ägodelar med dna-märkning. Då minskar du inte bara risken att drabbas av inbrott utan ökar också chansen att få tillbaka dina saker om vi hittar dem. Dessutom ökar det möjligheten för oss att lagföra inbrottstjuven – ibland är det nämligen svårt att bevisa att deras saker är stöldgods.

• Ha färre stöldbegärliga saker hemma. I Blekinge och nordöstra Skåne är de vanligaste bytena just nu smycken, kontanter och mindre elektronik som mobiler och surfplattor.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.