Polisen varnar: Åk inte svarttaxi

Kristianstad Artikeln publicerades

Polisen i Skåne går nu ut och varnar allmänheten för att åka svarttaxi. Risken är större i nordöstra Skåne då flera personer har hotats och rånats.

– Vi misstänker att det finns ett stort mörkertal som har blivit utsatta och inte polisanmäler. Det kan bero på att man skäms och inte vet om det är tillåtet eller inte att åka svarttaxi, säger Ewa–Gun Westford, informatör hos polisen i nordöstra Skåne.

Senast i torsdags fick polisen in en anmälan av en man som utsatts för rån och blivit lämnad vid ett skogsparti. Mannen åkte svarttaxi när chauffören körde ut mot ett skogsområde öster om Kristianstad. Med hot om misshandel tilltvingade chauffören sig pengar och annat gods. Därefter körde han därifrån och mannen fick på egen hand ta sig hem. Men först valde han att knacka på närmsta hus och då berättade husägaren att han inte var den första som knackade på.

Polisen misstänker att tillvägagångssättet är densamma, där man hotar och sedan tar pengar, kort, mobiltelefon och annat gods.

– Vi gör detta i brottsförebyggande syfte. Man ska inte åka svarttaxi utan man ska välja ett etablerat taxiföretag, då är man mer på den säkra sidan. Väljer man att åka svarttaxi så ska man veta att man utsätter sig för en risk.

I nuläget har polisen ingen misstänkt utan de efterlyser tips från allmänheten.

Svarttaxi som verksamhet går in under ekonomisk brottslighet.

Är du en av de drabbade? Kontakta Kristianstadsbladet på 044-18 55 00, sms:a 72323 eller mejla nyheter@kristianstadsbladet.se.