Annons

Polisen varnar för rakettårtor

Polisen varnar för tårtor till nyår. Fast det gäller inte konditorivarianten, utan det är nyårsraketer av en modell som kallas för tårta som polisen vill varna för. –En del av de här produkterna innehåller så mycket krut att man kan jämställa dem med dynamit, säger polisinspektör Anders Björklund. Trots förbudet kommer vi dessutom att få dras med smällare även i år.
Kristianstad • Publicerad 27 december 2000
Varning. Polisen varnar för vissa slags bombtårtor, som är en slags seriekopplade fyrverkeripjäser. En del av dem är rena dynamiten, säger polisinspektör Anders Björklund.
Varning. Polisen varnar för vissa slags bombtårtor, som är en slags seriekopplade fyrverkeripjäser. En del av dem är rena dynamiten, säger polisinspektör Anders Björklund.Foto: 
Nyår närmar sig, och med det raketinköpen. Och trots förbud kommer man också i år att kunna köpa smällare.Bild: WILLY ALM
Nyår närmar sig, och med det raketinköpen. Och trots förbud kommer man också i år att kunna köpa smällare.Bild: WILLY ALMFoto: 

Tårtorna är en slags box med seriekopplade fyrverkerier, som kan innehålla så mycket som 4,5 kilo krut.

Det kan jämföras med en normal fyrverkeripjäs som innehåller 25-50 gram krut.

Annons

–Vissa av de här tårtorna är fullt jämförbara med dynamit, och kräver innehavstillstånd från polisen. Men vi är rädda för att man tar fel på de olika produkterna, så att de hamnar i orätta händer, säger Anders Björklund.

Skiljer på produkterna gör man med en kod. På fyrverkeripjäserna finns en sifferbeteckning, som kan vara 152, 153 eller 154. Siffrorna anger till vem produkten får säljas, och vem som får inneha den.

–152 används på lättare pjäser och får säljas till personer över 15 år, 153 motsvarar åldersgräns 18 år och 154 får endast säljas till, eller innehas av någon, som har tillstånd från polisen, säger Anders Björklund.

Den som köper fyrverkeripjäser får inte heller överlåta dem till en minderårig.

–Det är att jämställa med att langa sprit till en minderårig, säger Anders Björklund. Trots förbud är det heller inte smällarfritt i år. Orsaken är att fyrverkeritillverkare och importörer överklagat beslutet om förbud mot smällare, och innan beslutet vunnit laga kraft är det alltså fortfarande tillåtet att sälja dem.

–Vi får dras med smällarna i år också, och jag tycker att föräldrarna borde ta ansvar för sina barn och se till så att inte tio-elvaåringar leker med smällare, säger Anders Björklund.

En som också är besviken på att inte smällarna försvunnit i år är Carina Duholm i Kristianstads brukshundsklubb.

–Hade det bara förekommit på nyårsafton så hade det väl inte varit något att bråka om. Men det är ju ett ständigt smällande hela veckan före nyår. Carina Duholm och hennes sambo har själva tre hundar. Ingen av dem är särskilt skotträdd, men det har hänt att folk slängt smällare in i hundgården, vilket kan skrämma upp den lugnaste hund.

–Det är obehagligt för hundarna även om de är skottfasta. Och har man en hund som verkligen är skotträdd så är dagarna innan nyår, och nyårsafton, en verklig fasa. Det finns ju ungar som kastar smällare över allt, säger Carina Duholm.

För handlarna som säljer fyrverkerier väntar en hektisk vecka. Birgitta Nilsson på Lottric hade kunder redan när hon började sälja fyrverkerier på onsdagsförmiddagen.

Annons

–Det är svårt att säga hur mycket vi kommer att sälja, men vi håller hårt på åldersgränserna, och kräver legitimation av köparna, säger hon.

Lottric har valt att sälja smällare också i år, eftersom deras leverantör tillhandahåller dem. Det gör däremot inte Maxi, eftersom Ica centralt beslutat att affärerna inte ska sälja smällare. –Det är tredje året i rad som vi avstår från att sälja smällare. Fyrverkeriförsäljningen har minskat ganska rejält för vår del. För sex-sju år sedan sålde vi för ungefär 300000 kronor, medan vi räknar med mellan 100000 och 150000 i år. Men det är inte smällarna som står för hela tappet, utan jag tror att folk är helt enkelt inte beredda på att lägga lika mycket pengar på fyrverkerier som förut, säger Mats Bratt som är ansvarig för specialavdelningen på Maxi.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons