Våldsamt rån i lägenhet

Kristianstad Artikeln publicerades

Natten till lördag inträffade ett nytt rån i Kristianstad. 3-4 personer bröt sig in i en lägenhet och målsägarna blev utsatta för våld och bestulna på bland annat kontanter. Polisen har nu gripit ett antal personer som är misstänkta för rånet.

Rånet inträffade på Karlavägen på Söder någon gång efter halv tre.

– Vi tror att det har skett mellan halv tre och kvart över tre. Det är svårt för dem som är drabbade att säga en exakt tid eftersom de är chockade, säger polisens utredningsansvarige i fallet.

Det ska ha befunnit sig mer än en person i lägenheten i samband med händelsen som polisen rubricerar som grovt rån.

– Både att rånarna har använt våld mot dem och hotat dem och tillgripit gods från lägenheten, tagit saker därifrån. Tillsammans gör det att vi rubricerar det som grovt rån.

Om målsägarna ska ha behövt uppsöka sjukvård vill polisen inte kommentera.

Rånarna bröt sig troligtvis in genom porten till huset.

– Vi är rätt säkra på att man inte haft någon nyckel till porten utan att man brutit sig in.

Polisen hoppas nu på allmänhetens hjälp och vill ha iakttagelser kring två händelser – dels rånet, dels stökigheter som inträffade vid Biljardkompaniet tidigare samma natt.

– Till exempel om man hört skrik eller om man har sett något fordon i närheten.

Händelsen utanför Biljardkompaniet inträffade runt två-tiden natten till lördagen.

– Det ska ha varit någon form av incident nere vid biljardkompaniet som har samband med rånet. Där är vi intresserade av om någon har sätt någon som kört med bil där och fört rätt mycket oväsen, skrikit och haft sig.

På vilket sätt har det samband med rånet?

– De som är drabbade har berättat att det har hänt något där nere, en incident med skrik och ganska högljutt. Som de uppfattar det skriker och gapar man där. Men det är ganska naturligt vid den tidpunkten och vid den platsen, säger utredaren.

Är det någon som tagit en bild eller uppmärksammat något är utredarna intresserade av att ta del av detta.

Är det händelsen på Biljardkompaniet som föranleder rånet?

– Nej, men det är ett led i det hela. Målsägarna har gjort iakttagelser som de sedan kopplar ihop med det som händer senare på natten.

Kände personerna, målsägarna och rånarna, varandra sedan tidigare?

– Ingen aning som det ser ut nu. Det är så tidigt i utredningen.

Har ni några vittnesuppgifter hittills?

– Inte jättemycket.

Är tiden det inträffade på till fördel eller nackdel för utredningen?

– Det kan ju vara en fördel utifrån att det inte är så mycket folk i gång. Gör man iakttagelser och vi har tur så har det med detta att göra.

Polisen har frihetsberövat ett antal personer, misstänka för rånet. Personerna anhölls av åklagare efter förhör under helgen.

Hur gick gripandet till?

– Det tänker vi inte gå ut och berätta om nu. Det är lite andra omständigheter som gjort att de blev gripna. Vi har jobbat vidare med detta under helgen och gjort ett bra arbete som lett till att de sitter frihetsberövade för detta.

Under samma natt greps fyra personer i en bil på Näsby, polisen har tidigare uppgett att personerna är misstänkta för grovt olaga hot, samt en av personerna även för brott mot knivlagen. Polisen vill dock inte kommentera om det är dessa personer som är misstänkta för rånet.

Utredarna är intresserade av tips och iakttagelser, dels från Karlavägen och Biljardkompaniet, men även andra händelser som sticker ut under samma natt. Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.