Polisen vill tömma stenbrott på vatten

Kristianstad Artikeln publicerades
Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fall-grupp, undersöker möjligheterna för att tömma delar av Jedenryds stenbrott på vatten.
Foto: Arne Forsell
Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fall-grupp, undersöker möjligheterna för att tömma delar av Jedenryds stenbrott på vatten.

En kropp som aldrig återfunnits. En väska med 74 000 kronor. Och en upphittad slips. Det har gått 20 år sedan mordet på 36-årige tvåbarnsfadern Lelle Hildebrand. Och väskan är spårlöst borta.

Nu undersöker polisen möjligheten att tömma Jedenryds stenbrott på vatten.

De var en kall vinterkväll för exakt 20 år sedan, den 25 januari 1999. Hammerfall gjorde en av sina första spelningar på den nya turnén på ungdomshuset Kartago i Sölvesborg. Men bandets turnéledare, Lelle Hildebrand, försvann. Fallet har gäckat polis och allmänhet sedan dess.

Sju erfarna utredare på polisens Kalla fall-grupp i region syd har 130 mordutredningar på sitt bord. Av dem jobbar ”ett par personer” heltid med utredningen om mordet på Lelle Hildebrand.

Under hösten har polisen genomfört ett stort antal sök. Man har tagit hjälp av Missing People, Försvaret, Kustbevakningen, dansk polis och sjöpolisens dykenhet. Vid två tillfällen har man riktat ljuset mot Jedenryds stenbrott.

– Vi tycker oss ha anledning att tro att Lelle finns i stenbrottet, säger Kalla fall-chefen Bo Lundqvist, när han tar emot på rättscentrum Malmö.

– Det är flera omständigheter som lett oss till att vi är där vi är nu. Vi har tittat på brottets natur, de åtgärderna som gjordes initialt och det vi tycker oss veta nu. Då hamnar vi i ett scenario, hur vi tänker oss att detta har gått till. Det ger oss också en geografi.

Stenbrottets djup på 34 meter ställer till det för polisens dykare.
Foto: Arne Forsell
Stenbrottets djup på 34 meter ställer till det för polisens dykare.

Vid tiden för Lelles försvinnande fanns en skogsväg som gick ända fram till stenbrottets gamla ramp eller hissanordning.

– Sen måste vi vara beredda på att saker kan ha hänt. Ponera att en kropp faktiskt släpps ner. Den kan antingen gå rakt ner, och där har vi sökt. Men den kan också få lite fart och efter kanske 20 meter börja glida in mot mitten. Det är där vi vill söka nu.

Stenbrottet är så högintressant att polisen tillsammans med forskare diskuterar om det går att söka efter ”human förekomst” bara genom att ta vattenprover. Kalla fall-gruppen undersöker också möjligheterna att tömma stenbrottet på vatten, för att underlätta dykningar.

Det låter besvärligt?

– Ja, det är inte helt lätt, men det är inte så att det aldrig har gjorts förr.

Djupet på 34 meter ställer till det för polisens dykare. Det går bara att dyka effektivt cirka 10 minuter i taget, sedan behöver dykaren vila i flera timmar.

– Skulle man ta bort halva vattenmängden kan man dyka säkrare och i princip obegränsat.

Hur är det med kroppar i vatten efter 20 år?

– Det är helt och hållet beroende på hur den är förpackad. Jag vet att det kan låta okänsligt, men det kan vara allt från en komplett kropp till bara delar.

Lelle Hildebrand dödförklarades 2006.
Foto: Privat
Lelle Hildebrand dödförklarades 2006.

Hur klar bild har ni av vad som hände den där kvällen för 20 år sen?

– Vi har en klar bild.

Då har ni också en gärningsperson?

– Gärningspersoner är inget vi arbetar utifrån. Jag vet att det funnits tidigare misstänkta, men det är ingenting vi kommenterar.

Bo Lundqvist låter bestämd. En person häktades i ett tidigt skede misstänkt för mordet. Det var den då 22-årige rockmanagern Ricard Nilsson, som en tid senare döms för trippelmord i Klippan.

Vittnen såg honom plocka upp Lelle i en grå Subaru kombi utanför Kartago den aktuella kvällen. Sedan dess har Lelle inte synts till.

Nilsson själv har sagt att han släppte av Lelle utanför Kartago en kvart senare och att han inte har något med försvinnandet att göra. Till sommaren 2019 är han en fri man.

Bo Lundqvist skakar på huvudet.

– Jag kommenterar varken tidigare, nuvarande eller framtida misstänkta.

I oktober och november 2018 genomfördes dyk i stenbrottet.
Foto: Tommy Svensson
I oktober och november 2018 genomfördes dyk i stenbrottet.

När Lelle Hildebrand försvann bar han en tygväska som innehöll en bärbar dator och 124 000 kronor. Knappt två veckor senare hittades väskan i strandkanten vid sjön Immeln. Kvar fanns datorn och drygt 74 000 kronor. En slips, som polisen tror är Lelles, hittades på en annan plats.

Precis som med mycket andra gamla beslag skulle en ny forensisk undersökning av tygväskan kunna ge helt andra träffar än för 20 år sedan. Men under Kristianstadsbladets intervju med Bo Lundqvist framkommer nu en sensationell uppgift:

– Den finns tyvärr inte kvar.

Men ni har haft den?

– Vi har haft den, ja.

Bo Lundqvist vrider på sig och förklarar att polisens många omorganisationer genom åren ofta ställer till det för hans grupp. Mycket tid går åt bara till att hitta gamla handlingar, spår och beslag.

Den första utredningen av Lelle Hildebrands försvinnande lades ner 2001. Men förundersökningen har egentligen aldrig helt stängts ner. Trots det har väskan lämnats ut.

Vem lämnades den ut till?

– En anhörig, som när vi frågat efter den meddelat att man inte har den kvar.

Om ni skulle hitta en kropp, vad kan det ge er?

– Först och främst är vi helt ärliga när vi säger att vårt huvudsakliga fokus är att hitta Lelle och kunna återföra honom till hans anhöriga. Därefter får vi se vilka möjligheter vi har, om vi har några.

Tror du att fallet går att lösa?

– Ja. Det finns ingen anledning för oss att begränsa vår förhoppning om att få en fullständig bild, inklusive gärningsman, när vi hittar Lelle.

 

Läs mer:

Fakta

Bo Lundqvist om andra kalla fall i nordöstra Skåne

Wrobel Marek, försvann 1994. Hittades senare i närheten av Finjasjön:

”Jag har läst igenom ärendet. Det finns något forensiskt vi skulle kunna göra där.”

Eva-Marie Strandmark, Öllsjö. Mördades 2004:

”Ett sorgebarn. Ingen skugga faller över den handläggare som initialt utredde händelsen. Det är ledningen runt honom. Det finns ingen anledning till att det är ouppklarat, i min mening. Hade man gjort de åtgärder som man rimligen borde göra initialt så hade det blivit ett åtal. Där finns inget konstigt, udda eller svårt i det ärendet.”

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.