”Polisens sak att agera mot snorungar”

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Peter Åklundh,Victor Lindstammer

Pierre Månsson (L) och Radovan Javurek (L) upprörs av nyårshelgens skjutningar mot blåljuspersonal i Kristianstad. ”Det kan inte fortsätta på det här sättet”, säger Javurek.

Redan i början av december fasade Radovan Javurek (L), ordförande i Brottsförebyggande rådet, för ännu ett år med okontrollerat skjutande med raketer.

– Jag vill egentligen inte säga ”vad var det jag sa?”, men så blev det, säger Javurek.

Under nyårsnatten möttes räddningstjänsten av ett 20-tal ungdomar som väntade på att blåljuspersonalen skulle anlända.

Radovan Javurek säger att det inträffade är förfärligt, inte minst för att Kristianstad blev den ort som stack ut i ett förhållandevis lugnt Skåne.

– Människor förstår inte vad de gör. Detta är katastrofalt fel och beklagligt för personalen som jobbar för allas trygghet i samhället. Jag hoppas att man kan luska ut vilka grupperingar som gör detta.

Han talar om att det finns en liten klick som mer eller mindre satt i system att skjuta mot blåljuspersonal när tillgången på fyrverkerier är stor. För att komma åt problemet behövs både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder.

– Det ena är det polisiära spåret, det andra är till exempel att jobba med goda förebilder och skolorna. Det finns inget hjul som kan uppfinnas på nytt. Det viktiga är att vi inte får nya generationer som fortsätter med det.

På sikt tror han att lagstiftaren kommer att begränsa privatpersoners tillgång till fyrverkerier på något sätt.

– Det kan inte fortsätta på det här sättet. Jag står för den mänskliga friheten, men blir det så här så måste någonting göras.

Pierre Månsson (L), kommunstyrelsens ordförande, är också inne på lagstiftningsspåret.

– Redan förra året var jag inne på att man måste gå in och stävja detta. Det är begränsat vad vi kan göra här i Kristianstad.

Månsson säger att räddningstjänsten utför ett förebyggande arbete med att upplysa ungdomar om vikten av att blåljuspersonal ska kunna göra sitt arbete.

– Men jag tror att vi måste gå in ännu mer förebyggande i de berörda områdena.

Han understryker också att det är en mindre klick som förstör för det stora flertalet.

– Det är mest barn, om man ska vara ärlig. Och måhända låter det raljant, men det är polisens sak att agera mot snorungar som beter sig på det här sättet. Detta går bortom vanligt bus.