Porr spreds i scouters app

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson/skärmdumpar

Med Jamboree-appen hakar scouterna på den digitala utvecklingen. Men nu tvingas man spärra kommentarer eftersom porr spridits.

Tanken med appen är att Jamboreens deltagare ska kunna ta del av viktig information, kommunicera med varandra och lägga upp bilder. Vem som helst har kunnat skapa ett konto och skriva meddelanden. Men nu tvingas scoutledningen tänka om.

– Vi vet att det förekommit "dick pics" och meddelanden om alkohol, säger Caroline Thunved, kommunikationschef på Scouterna.

Dick pics är precis som det låter bilder på penisar. Att dessa sprids på internet har uppmärksammats i media de senaste åren.

Enligt Caroline Thunved ska innehållet ha postats av ett externt konto, natten mellan lördag och söndag.

– Det var tack vare scouter som innehållet upptäcktes. Det plockades genast bort och nu har vi låst kommentarsfältet, samt funktionen där man kan lägga upp bilder.

Fortsättningsvis kommer enbart organisationens egna fotografer stå för dokumentationen.

– Det är jättetråkigt att det blev så här. Tanken var att barn ska skulle kunna dela med sig av sina roliga upplevelser. Nu förstör någon som inte ens har med scouterna att göra.

Appen har fått större spridning än väntat, vilket Caroline Thunved anser vara positivt. Däremot behöver man se över rutinerna kring hur appen modereras, så att liknande händelser kan motverkas framöver.

– Vi har också gått ut till alla byar genom våra funktionärer. Ledarna har då fört vidare vad som hänt och talat om att man ska vara schyssta kompisar.

Eftersom den digitala satsningen är ny inom scoutrörelsen, tar man med sig det som inträffat inför framtida projekt.

– Vi kan inte stå emot digitaliseringen. Dagens barn föds in i sociala medier och vi är en samtida rörelse som finns där barn och unga finns. Vi vuxna behöver verkligen hålla koll på vad våra barn och andras gör på nätet och vi måste vara förebilder för hur man är schysst kompis på nätet. Det är ingen skyddad tillvaro, det vet vi, och därför är det så viktigt att prata om det som händer och att barn och unga kan känna sig trygga i att själva berätta.

Och meddelanden om fylla och alkohol?

– Det har inte existerat över huvud taget under Jamboreen, svarar hon.

Enligt scouternas policy får ingen alkohol förtäras under scoutarrangemang.

Fakta

Detta är en app

App är en förkortning av applikation. Det är precis som ett datorprogram fast för mobiltelefoner.

Appen kan i princip ha vilket innehåll som helst.

Vissa kostar pengar, medan andra är gratis likt scouternas Jamboree-app.

Det innebär att vem som helst har kunnat ladda ner den och sprida exempelvis pornografi.

Visa mer...