Priserna på fritidshus stiger i Kristianstad

Kristianstad Artikeln publicerades
Priserna på fritidshus stiger i Kristianstad.
Foto:Jessica Gow/TT
Priserna på fritidshus stiger i Kristianstad.

Priserna på fritidshus stiger i Kristianstad. I dag kostar ett fritidshus i snitt 24 procent mer än vid samma period för fem år sedan. Bara i tre skånska kommuner har priserna stigit mer.

Fritidshusmarknaden har sin högsäsong under våren. Samtidigt ökar priserna. Medelpriset för ett fritidshus i hela landet ligger på strax under 1,6 miljoner kronor. Sett över en femårsperiod är det en ökning med 18 procent. Det visar siffror som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram, där man jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda från mars 2011 till februari 2012 med samma period 2016 till 2017.

I Skåne är prisökningen mindre än i hela landet och ligger på 12 procent under de senaste fem åren. Men skillnaderna är stora från kommun till kommun. I Vellinge har priserna på fritidshus till exempel stigit med 45 procent, medan de har minskat med 21 procent i Hörby.

Anledningen till det, menar Fredrik Winlund, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Höllviken, är att fler väljer att använda fritidshusen som permanent boende i kommunerna där priserna stiger som mest.

– Värdet ligger alltså främst i tomten, något som folk är villiga att betala lite mer för. Vellinge kommun har en av Sveriges vackraste stränder och ligger på pendlingsavstånd från både Malmö, Köpenhamn och Lund, vilket gör det till en attraktiv plats att bo på, säger Winlund.

Kristianstad är den kommun i nordöstra Skåne där priserna ökat mest – 24 procent. Här kostar ett fritidshus i snitt drygt 1,7 miljoner kronor.

I Hässleholm har priserna under samma period minskat med 11 procent.

Störst ökning i hela landet kan man se i Dalarnas län, där priserna har ökat med hela 47 procent. Kraftigast prisnedgång i landet har Motala kommun och Askersunds kommun haft med -27 procent.

Fakta

Här ökar priserna mest i Skåne

De kommuner som har haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är inte med i topplistan nedan. Prisökning under de senaste fem åren, i procent:

Vellinge: 45.

Simrishamn: 43.

Ystad: 36.

Kristianstad: 24.

Örkelljunga: 17.

Visa mer...