Prisutdelning

Kristianstad Artikeln publicerades

Under högtidliga former delades kommunens kulturpris, kulturstipendium, byggnadsmiljöpris och miljöpris ut i Konserthuset i går. Ceremonin ägde rum på Kristianstads 388:e födelsedag, eftersom det var den 22 maj 1614 som den danske kungen Christian IV skrev under stadens fundationsbrev.
Hela tillställningen leddes av Birgit Skoog (s), kommunfullmäktiges ordförande, som inledde med lite historik om födelsedagsbarnet.
Därefter kom turen till pristagarna och årets kulturpris på 25000 kronor gick till Barbro Pergård för hennes teaterverksamhet i Rickarum med omnejd.
– Jag står här ensam, men hela Rickarums byateater arbetar för att kulturen på landet ska leva och vi hälsar er välkomna till oss i sommar, för vi har plats för alla, sa hon efter att ha mottagit priset.
Årets kulturstipendium på 25000 kronor gick till Sofia Änghede och Lina Håkansson från Kristianstad som får dela på pengarna. Sofia Änghede studerar film och fotografering i Göteborg och Lina Håkansson är elev på Balettakademin i samma stad. Årets miljöpris för 2001 på 10000 kronor gick till Ateljé Lyktan, som har miljöanpassat sin produktion genom att nästan helt ha övergått från lösningsbaserad till pulverbaserad lackering. Årets byggnadsmiljöpris på 10000 kronor gick till The Absolut Company för att deras nybyggnation i centrala Åhus har anpassats väl till omkringliggande kulturhistoriska värden.
Peter Maunula