Annons

Professor kritiserar regionens hälsoresor

Jan Lexell kritiserar Region Skåne för hälsoresor till solen. Professorn i rehabilitering säger i en artikel i Sydsvenskan att mycket kan göras lika bra och billigare hemma.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2007

Marita Sander-Schale, regionråd för fp, förklarar i artikeln att det låter intressant. Något som på fredagen fick socialdemokraternas Eva Pihl-Krabbe att uppmana "Ta inte bort reumatikernas resor!"

– Det är otillständigt av folkpartiet att vända kappan efter vinden, säger hon och kritiserar att patientgrupper ställs emot varandra. Just det blir följden av professor Jan Lexells uttalande, att fler kan behandlas lika bra och billigare på hemmaplan.

Annons

75– 85 procent av de patienter som får klimatvård utomlands har kronisk ledgångsreumatism, och insjuknade längre tillbaka när medicineringen var sämre. Inte många reumatiker vårdas vid Orups sjukhus, där man istället specialiserat sig på bland annat trafikskakade. Jan Lexell är nyutnämnd professor vid Rehabcentrum Lund-Orup. Det är i den rollen han reagerar.

Mot bakgrund av att universitetssjukhuset i Lund ska spara 210 miljoner kronor hävdar han att det inte går att avveckla bra rehabilitering i Skåne och samtidigt skicka patienter utomlands. Han är särskilt upprörd över en nyligen genomförd upphandling med företaget Neurooptima Forsk Rehab AB, som har teamvård för strokepatienter på en anläggning i spanska Malaga.

I januari togs beslut i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden om att höja summan för hälsoresor från fyra till fem miljoner. Det gör att 130 patienter har möjlighet att få så kallad klimatvård. Tidigare avgjorde läkare i varje sjukvårdsdistrikt vilka patienter som fick klimat-resa. Patientföreningarna var missnöjda med systemet, då vissa distrikt var generösa, andra mindre generösa med patienternas behandlingsresor, som har ett intensivt program.

Sedan ett par år går alla remisser om klimatvård till habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen i Region Skåne. Ido leden, reumatolog i Kristianstad, svarar för den medicinska bedömningen, tillsammans med specialistkolleger i hud och neurologi.

– Av 20– 25 procent som inte har kronisk ledgångsreumatism är det någon procent med psoriasis, resten är neurologpatienter, MS framför allt, berättar han. Han säger att vård-resurserna till kroniskt sjuka med svårare handikapp är underdimensionerade, och att man är överens nationellt om att försöka tillgodose patienters behov genom bland annat klimatvård. – Det är bevisat att resorna gör nytta. Det är också hälsoekonomiskt gynnsamt att patienter med svårt skadade leder, som inte går att återställa, får en hyfsad ledfunktion, fortsätter Ido Leden. Detsamma gäller patienter med ms och andra typer av svåra skador i nervsystemet, som går att hålla i schack men aldrig återställa.

Ido Leden försvarar upphandlingen av Neurooptimas vårdprogram.

– Neurooptima har nya idéer om hur man kan arbeta för att få tillbaka hjärnfunktion vid vissa typer av stroke. Vi vill vara i framkant. Det rör sig om några patienter om året, säger han.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Annons

a Stora skillnader

Region Skåne satsar 5 miljoner kronor på behandling i varmare länder.

Västra Götaland och Stockholm, med ungefär lika många invånare vardera som Skåne, satsar 22 miljoner respektive 17 miljoner.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons