Annons

Protest mot konservativ bordsplacering

Studentbalen närmar sig med stormsteg för avgångseleverna på Kristianstads gymnasieskolor. Men för den som vill gå med sin partner av samma kön står inte porten på vid gavel. Studenterna förväntas nämligen följa de gamla reglerna och med dem heteronormen.
Kristianstad • Publicerad 7 april 2014
Affischer mot Facebookgruppen ”En bal för alla” har satts upp. Några elever bakom gruppen har fått utstå påhopp och kränkande kommentarer på grund av sitt engagemang för en jämställd bal.
Affischer mot Facebookgruppen ”En bal för alla” har satts upp. Några elever bakom gruppen har fått utstå påhopp och kränkande kommentarer på grund av sitt engagemang för en jämställd bal.Foto: Foto: Privat

Det är studentkommittéerna som håller i studentbalen som hålls traditionsenligt på Bäckaskog slott den 8 juni. I anmälningsblanketten ska eleverna fylla i vem som önskas som baldejt. Önskad baldejt kan dock inte garanteras står det att läsa på blanketten.

Följande förtydliganden har lagts till på kommittéernas Facebooksidor: ”Två tjejer kan önska varandra men sätts då tillsammans med en kille. Två tjejer och en kille kan önska varandra. En kille kan inte önska en kille”. Det är sedan kommittéerna som parar ihop dejterna.

Annons

Protesterna mot reglerna, som enligt uppgift varit desamma i alla år, lät inte vänta på sig. I onsdags startade sju elever en Facebookgrupp som heter ”En bal för alla”.

– Vi vill skapa debatt och stå upp för de som inte kan själva. Vi har skrivit till kommittéerna om vilka förändringar vi vill se, säger Maja Rooth, elev på C4-gymnasiet och är en av de som står bakom Facebook-gruppen.

Hoppas på förändring

Gruppen anser att den som vill gå på balen ska få gå med vem den vill och att ett tredje könsalternativ läggs till i anmälan. De hoppas på en förändring.

– Vi har fått höra att man inte behöver gå på balen om det inte passar. Visst, det går att genomlida åtta timmar på en bal men det handlar om vilka signaler man sänder ut till studenterna. Detta oavsett sexuell läggning, säger Maja Rooth.

– Det är dammigt och mossigt – kommittéerna kan välja om de vill vara konservativa eller passa in i ett modernt samhälle. Vi vill ställa upp för andra och för kommande årskurser, säger Tilda Herrlin i gruppen.

Kränkande påhopp

Några i gruppen har fått utstå påhopp och kränkande kommentarer på grund av sitt engagemang, men de upplever också ett stort stöd.

– Det är jättemånga som gillat sidan och vi vill att detta ska nå ut. Men vi vill också framhålla att kommittéerna gör ett jättebra jobb i övrigt. Vi vill verkligen hålla en god ton, säger Maja Rooth.

Mette Barten i studentkommittén på Österänggymnasiet förstår de elever som känner sig kränkta av de gamla balreglerna.

Annons

– Vi från Österänggymnasiet förstår elevernas åsikter och beklagar om någon känner sig kränkt. Anledningen till att det ser ut som det gör är att det är för få killar i förhållande till tjejer. Vi i kommittéerna kommer ha ett möte och diskutera hur vi ska göra. Naturligtvis ska det vara en bal för alla. Det är ändå år 2014, säger hon.

Ordförande i Söderportgymnasiets kommitté Fadumo Hassan vill inte uttala sig i frågan.

Marcus Haraldsson
Lina Campbell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons