Provitae banade vägen för beslutet

Kristianstad Artikeln publicerades

Regeringens beslut om att satsa på organiserad testning mot prostatacancer har inspirerats av arbetet i nordöstra Skåne.

Jan Frick, ordförande i Provitae.
Foto: Clifford Johansen
Jan Frick, ordförande i Provitae.

Patientcancerföreningen Provitae i Kristianstad har i flera år kämpat för att det ska bli en bättre testning och uppföljning av personer som riskerar att få prostatacancer. Som Kb tidigare har berättat var det först när de övergick från att kämpa för en operationsrobot på CSK till att förespråka ett arbetssätt med prostatacancercentrum som det började bära frukt.

Nyligen blev det klart att Region Skåne satsar på sådana center — samt en organiserad testning av män i riskgruppen.

Under Almedalsveckan var Prostatacancerförbundets generalsekreterare Göran Hellberg på plats i Visby. Han visade bland annat upp Kristianstadsbladets artiklar om cancersatsningen i Skåne. Socialminister Annika Strandhäll kom förbi och blev intresserad. Under kvällen lovade hon att regeringen skulle satsa på detta.

Under torsdagen kom beskedet. Regeringen sätter in åtta miljoner kronor så att de landsting som vill kan införa organiserade PSA-tester av män, med Skånes satsning som förebild.

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/10433661

– Vi har en väldig ojämlikhet när det gäller PSA-provtagning runt om i landstingen, och det är den vanligaste cancerformen, säger Strandhäll till TV4 Nyheterna.

– Det är glädjande att så sker, säger Jan Frick, ordförande i Provitae, och fortsätter:

– Men jag vill heller inte att det ska bli politiska poäng på en så viktig sak som vård och cancervård. Vi har kämpat i flera år, och det var faktiskt den borgerliga alliansen och SD som först stödde vårt förslag och la in motioner om att införa sådana här center.

Det första förslaget togs upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne i mars 2017. Sedan hördes inget förrän under hösten, då han fick veta att de rödgröna också stödde förslaget.

– Då var det någon politiker från de rödgröna som ville jag skulle göra ett uttalande. Men jag ville inte blanda in politik i detta, så det fick ändras en del. Framför allt beror det här på professionen i Skåne, bland kirurger och urologer, som har jobbat fantastiskt tillsammans och haft en bred samsyn om patienternas bästa, säger Jan Frick.

– Så jag vill inte att något parti ska ta åt sig äran av allt detta. Det är lite magstarkt om man ska dra politiska poänger på detta. Det handlar om att vi har kämpat mot en sjukdom där så många far illa.

Å andra sidan är det de som tillför pengar nu?

– Ja, och det är bra, det är vi tacksamma för. Det har också gått fort i Region Skåne, från ett förslag i mars 2017 till ett färdigt beslut i juni 2018, det är snabbt marscherat. Men det är för att man även haft en bred politisk samsyn, och att läkarkåren och övriga professionen varit så fantastiska och stött det här, säger Jan Frick.

Som själv har varit eldsjälen och dragit i många trådar.

– Jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle få uppleva detta under min livstid. Det är fantastiskt!