Pyttetäcket värmer Nova

Kristianstad

Lilla Nova är fyra veckor. Hennes entré var egentligen beräknad till 10 april. Kuvösen har hon nyligen lämnat. Då fick hon eget "Pyttetäcke" i värmesängen.

Artikeln publicerades 17 februari 2009.Mamma Marilene Jeppsson och pappa Marcus Ohlsson från Hanaskog befann sig på CSK för att kolla Marilenes långvariga sammandragningar, så tidigt i graviditeten. Innan de hann bege sig därifrån fick Marilene blödningar, och det blev akut kejsarsnitt. Med undantag för att sköta tvätt och bankärenden hemma bor hela familjen på CSK:s neonatalavdelning ungefär lika lång tid till. Sedan får de besök hemma av barnsjuksköterska i hemsjukvård.

- Jättepositivt att Lappleken ställer upp och syr sånt som de små täckena. Det gör att det känns lite mer personligt att vara här, det blir liksom mer mänskligt, mer värme, säger Marcus Ohlsson.

Alla barn som föds före vecka 32 får ett eget "Pyttetäcke" att använda på avdelningen och sedan ta med hem. Tack vare Lappleken, en förening som startade 1997, som nu har trettiotalet deltagare i ålder 30-85 år. Föreningen har deltagare från båda sidor länsgränsen, och brukar träffas i Karlshamn någon gång i månaden. Tiotalet deltagare ägnar sig åt att sy just täckena.

- "Pyttetäcken" är väldigt vanligt i USA. Det har också spritt sig norrifrån i Sverige, från nya sjukhuset i Luleå, berättar Anna Ljungkvist som tillsammans med sin mamma Inger är med i syföreningen Lappleken.

På en vägg i föräldradelen på neonatal hänger flera lappverk, som vepor tätt intill varandra, och i lagom höjd så att småsyskon når upp och kan känna på pärlor, päls och tyger. De tillkom genom att alla deltagarna i föreningen fick varsin påse med tygbitar, för fritt skapande av alla bitar i varje påse. Alla de olika bilderna har sedan sytts ihop, fyra och fyra på längden.