Rädslan sprider sig hos stans handlare

Kristianstad Artikeln publicerades
Den senaste tidens rån mot Hesslegatans Kök & Bar och OKQ8 påverkar stämningen bland stadens handlare och krögare.
Foto:Tommy Svensson
Den senaste tidens rån mot Hesslegatans Kök & Bar och OKQ8 påverkar stämningen bland stadens handlare och krögare.

Den senaste tidens rån och stölder i Kristianstad sprider skräck och otrygghet bland stadens butikspersonal och krögare.

"Kommunen måste göra något innan det är för sent", vädjar handlare som tidningen varit i kontakt med.

Rädsla, oro och otrygghet – så beskriver ett femtontal handlare i Kristianstad centrum stämningen i sina verksamheter efter den senaste tidens grova rån och stölder.

– Kommunen måste ta tag i det här innan det slutar i kaos, säger en butiksägare, som inte vill gå ut med sitt namn.

Av de cirka 15 butikschefer och krögare som Kristianstadsbladet varit i kontakt med önskar flera vara anonyma. Anledningen är oro för att bli hotad, trakasserad eller utsatt för skadegörelse.

  – Man vågar inte gå ut som handlare i dag och yttra sig av rädsla för att bli hotad, förklarar en kvinna som driver en butik i centrum.

  En som däremot ställer upp med namn är krögaren Thimmy Andersson, som i sin verksamhet tydligt märker hur situationen förändrats på senare tid.

  – Ärligt talat är det katastrof, tyvärr flödar knark och brottslighet i stan. Poliserna har inga resurser så jag tror vi kommer få se mer av det här.

  Rånen mot Hesslegatans Kök & Bar och OKQ8 har inte passerat obemärkt förbi.

  – Jag känner mig otrygg när jag går i min egen stad efter mörkrets inbrott. Jag pratar med kollegor som funderar på att flytta från stan, säger Martin Nilsson på Guldsmed Björn Nilsson.

  En majoritet av dem tidningen talat med upplever att stölder och snatteri ändrat karaktär – situationen kan snabbt vända och bli hotfull eller våldsam.

  – Klimatet har förändrats när det gäller att ta snattare. Förr, när jag jobbade på NK-huset i Malmö, tog man snattare var och varannan dag. Nu är man rädd, säger Aritha Axelsson, butikschef på Annabelle och Place to be.

  – Jag har själv blivit hotad av en person som snattade och hade med sig en yxa. Jag var rädd väldigt lång tid efter, fortsätter hon.

  Flera handlare påpekar hur små summor rånarna kommit över i rånen förra veckan.

  – Det har gått från att man rånade banker till att man går in och hotar folk till livet för en liten summa, säger Aritha Axelsson.

  Många tycker också att brottslingarna verkar känna sig säkra på att inte åka fast.

  – De har ingen rädsla för att det ska få någon konsekvens. Jag har full förståelse för att polisen har begränsat med resurser, men det ska inte vara vår uppgift att sköta det här, säger en krögare.

  Dessutom har problemen med narkotika påverkat stämningen i centrum, tycker Thimmy Andersson.

  – Drogerna är så mycket mer utbredda än vad gemene man tror.

  Och han är inte ensam om att göra den kopplingen.

  – Rånen som utförs i dag är ofta resultatet av desperation och okunskap, inte sällan drogrelaterat. Professionella kriminella, om man kan uttrycka det så, rånar inte en butik i dag för de vet att det bara finns en liten växelkassa att komma över, säger Andreas Nilsson, ordförande för Handelsföreningen Väst.

  Han håller däremot inte med om att handelsklimatet i Kristianstad blivit mer otryggt.

  – Det är poppis att tycka det, men jag delar inte den uppfattningen.

  Majoriteten av handlarna och krögarna vi talat med kräver nu att kommunen agerar. De föreslår att kommunen sätter in egna ordningsvakter, ordnar bättre belysning på gatorna och kameraövervakning på stan.

  – Vi kan ju inte vänta i flera år på att det ska utbildas fler poliser, säger en butiksägare.