Rånoffer: "Tänkte att jag skulle dö"

Kristianstad Artikeln publicerades
Rättegången pågick under torsdagen i Kristianstads tingsrätt.
Foto:Bosse Nilsson
Rättegången pågick under torsdagen i Kristianstads tingsrätt.

Offren berättar hur de inte vågar gå ut på kvällarna längre, hur mörkret skrämmer och ångesten river. Hur hårt det tar på en att rånas. "Jag känner mig inte trygg längre", säger en av kvinnorna.

Det har gått en månad sedan händelsen när rättegången hålls i tingsrättens stora sal under torsdagen.

På ena sidan sitter två studentskor, som den aktuella natten var på väg hem från en insparksfest och stod på gågatan utanför MQ när en trio plötsligt dök upp.

Trion – en 25-årig kvinna och två män som är 27 och 32 år – sitter på andra sidan rättssalen misstänkta för rån. När rättegången börjar nekar alla tre, men det ska komma att ändra sig några timmar senare.

Först lämnar målsäganden sina berättelser om natten till den 29 augusti. En man kommer cyklande i hög fart, stannar vid dem, håller fram en kniv och kräver deras mobiltelefoner, som de chockade lämnar över. Då ansluter en man och en kvinna till knivmannen. Nya krav framförs, nu på deras plånböcker.

– Vi kände oss omringade, det fanns ingen möjlighet att fly, säger en av kvinnorna.

De visiteras bryskt. Sedan föses de genom centrum mot en uttagsautomat mitt emot gallerian. En av kvinnorna gråter, den andra försöker trösta. Vid automaten tvingas den gråtande kvinnan att ta ut 600 kronor.

Trion får sina pengar och lämnar tillbaka kvinnornas telefoner. Efter en polisinsats med flera patruller grips de misstänkta vid Willys och polisen hittar 600 kronor på 32-åringen.

Kvinnorna uppfattade inte händelsen som ett välplanerat rån. Oavsett så har den satt spår. Ingen av dem vågar gå ut på kvällarna. De berättar om ångest. På frågan om vad hon tänkte när knivmannen dök upp säger en av dem:

– Jag tänkte att jag skulle dö.

Hon säger också att "det tar rätt hårt på en", att hon inte känner sig trygg längre utan är på sin vakt hela tiden.

I förhören med de misstänkta fortsätter kvinnan och 32-åringen, som är ett par, att neka. De pekar ut 27-åringen som den som bestämde och styrde dem.

När det är dags för 27-åringens förhör så kommer hans erkännande. Han säger att paret behövde pengar och att paret bestämde att det var han som skulle skaffa fram dessa.

– Vi var ute för att fixa pengar, de var pådrivande och skulle backa upp mig, säger han.

I sitt slutanförande yrkar åklagaren att trion ska dömas till vardera ett års fängelse. Domen faller om en vecka.