Rånvågen: Tre unga män häktade

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Maja Suslin/TT

Polisen har gjort genombrott i jakten på de som rånade Hesslegatans Kök & Bar, Sturebröds bageri och Ica i Färlöv. På fredagen häktades tre unga män, en av dem erkände.

Polisen har sedan rånvågen slog till mot Kristianstad jobbat intensivt för att hitta gärningsmännen. Nu tycks vinden ha vänt.

För en vecka sedan hade man frihetsberövade i två rånärenden. I onsdags kom nästa genombrott.

Då hämtades tre unga män – två 19-åringar och en 22-åring – på olika adresser i Kristianstad. Männen anhölls och under fredagseftermiddagen hölls tre häktningsförhandlingar i Kristianstads tingsrätt bakom stängda dörrar.

Tingsrätten beslutade att häkta alla tre.

En av 19-åringarna misstänks för grovt rån mot Ica i Färlöv. Han förnekar brott. Den andra 19-åringen, som också nekar, misstänks för grovt rån mot Hesslegatans Kök & Bar, för försök till grovt rån mot Sturebröds bageri, samt för grovt rån mot Ica i Färlöv.

Den äldste av de misstänkta, en 22-åring, erkände vid häktningen samtliga gärningar: grovt rån mot Hesslegatans Kök & Bar, försök till grovt rån mot Sturebröds bageri, grovt rån mot Ica i Färlöv samt grov stöld och stöld i en villa i Färlöv några dagar innan rånet på Hesslegatan.

För brottet grovt rån är straffskalan fängelse under lägst fyra år och högst tio år. Enligt belastningsregistret är en av 19-åringarna tidigare ostraffad, de andra två är tidigare straffade men inte för grov brottslighet.

Häktningarna innebär att de tre männen kommer att vara inlåsta i två veckor, de yngre med restriktioner vilket innebär att deras kontakter med omvärlden begränsas.

Senast den 13 oktober ska åklagaren antingen väcka åtal mot männen eller begära mer tid för att få klar brottsutredningarna.

Ett gediget polisarbete ligger bakom framgången i rånutredningarna, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

– Samtidigt sitter redan fyra häktade misstänkta för rån i en lägenhet, så nu har vi sju frihetsberövade för rånen i Kristianstad, säger Robert Loeffel.

I nästa vecka faller domen i ett annat rånärende i Kristianstad. I torsdags hölls rättegången mot en trio som åtalats för att ha rånat två studentskor, som var på väg hem från en insparksfest.

För rånen mot OKQ8 och mot Kong Christian har ingen misstänkt gripits ännu.

Här begicks rånen: