Rättegången mot officeren inledd

Kristianstad Artikeln publicerades

För tingsrätten i Mariestad ska hustrun till generalmajor Tony Stigsson från Lönsboda berätta om flera års misshandel och sexuella övergrepp.

– Det är en mycket pressad situation för henne, säger målsägandebiträdet Thomas Berner inför torsdagens förhör.

När rättegången inleddes på onsdagen satt de båda makarna i var sin del av rättssalen.

Generalmajoren var fram till dess att han greps i mars en av landets högsta militärer som chef för operativa insatsledningen. Hans karriär började på P6 i Kristianstad, och när han bodde i Kristianstad var han en period även ordförande för Willands ryttarförening. Förutom hästintresset har hans vurm för brottning varit välkänd.

Stigsson inledde sin brottarkarriär i Lönsboda, och tävlade senare för BK Ore i Vinslöv.

2001 utsågs han till ordförande för svenska Brottningsförbundet när företrädaren Britt Sohlberg hoppat av. I mars år avsattes han, när anklagelserna mot honom blev kända. När han nu satt i rättegångssalen såg han sammanbiten ut när han lyssnade på vice chefsåklagare Marianne Aldén. Hustrun var samlad.

Enligt åtalet har Tony Stigsson i flera år slagit, våldtagit och kränkt sin hustru.

– Det handlar i mångt och mycket om sexuellt våld, säger Marianne Aldén.

För sitt lidande kräver hustrun 630000 kronor i skadestånd, ett krav som Stigsson bestrider.

– Det är ett högt skadestånd, men skäligt med tanke på vad hon har fått utstå, säger Thomas Berner.

Via sin advokat, Gunnar Falk, förnekade Stigsson brott. Men han medgav att det förekom handgripligheter mellan makarna vid ett av de fyra misshandelstillfällen som åklagaren tog upp. Fast han själv nekar till att ha slagit.

Händelsen ägde rum på en kryssning till Åland förra sommaren och flera vittnen hörde att det var bråk i paret Stigssons hytt. Ett vittne hörde en kvinna skrika "Jag orkar inte mer". Hustrun ville under rättegången ha med sig Ann Wollmar från kvinnojouren Utväg i Skaraborg som stödperson, men eftersom hon är kallad som vittne ansåg rätten att hon inte kunde ha två roller. Detsamma gällde polisens förhörsledare Anders Larsson som åklagaren ville ha vid sin sida, som också fick lämna rättssalen.

Under rättegången ska åklagaren kalla 17 vittnen, däribland parets två döttrar som ska vittna mot sin far. Det är Falk kritisk till.

För att ge en annan bild av vad som hänt har försvaret tre egna vittnen som enligt Falk har insyn i parets relation.

– De ger en betydligt mer rättvisande bild av min huvudman. Han är inte den våldsverkare som görs gällande från motsidan, säger Gunnar Falk. Försvaret anser att åklagarens bevisning är oklar. Det rubbar inte åklagaren. Hon är säker på att bevisningen håller för en fällande dom. Förutom vittnesuppgifter är det bandade telefonsamtal och e-post.

Brotten i målet ger långa fängelsestraff. Våldtäkt minst två år.

– Jag kommer att yrka på en ordentligt påföljd, säger Marianne Aldén.

Efter sakframställan om grov misshandel begärde åklagaren stängda dörrar för delen som rör våldtäkt och grov kvinnofridskränkning samt resten av rättegången.

Det blev också tingsrättens beslut.

Nästa vecka ska Tony Stigsson berätta sin version för rätten.

– Vi har en god uppfattning om de bakomliggande orsakerna till varför den här anmälan har gjorts och att det har utvecklats som det har gjort, säger Gunnar Falk.Clifford Johansen och TTMisstänkt för fler brott

Tony Stigsson är även delgiven misstanke för vårdslöshet med hemlig uppgift, ett brott mot rikets säkerhet. Polisen hittade vid husrannsakningar i hans bostad handlingar med försvarshemligheter som var olämpligt förvarade. Brottet utreds av Säpo och den militära underrättelsetjänsten bistår genom att bedöma vilka men riket har lidit. Polisen hittade också en hagelbössa som Stigsson saknar licens för. För det är han misstänkt för vapenbrott. De utredningarna är ännu inte klara.Från polisanmälan till rättegång

20 januari: Tony Stigsson polisanmäls av en arbetskamrat till hustrun.

7 mars: Han grips på sin arbetsplats vid Försvarshögkvarteret.

11 mars: Häktning vid Mariestads tingsrätt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt.

12 mars: Han avsätts från ordförandeposten i Svenska Brottningsförbundet.

17 mars: Regeringen beslutar att Stigsson blir av med sin befattning som chef för operativa insatsledningen, ett jobb han haft sedan 2000.

Han har arbetat för försvaret i 25 år och haft flera utlandsuppdrag.

18 maj: Åtal vid Mariestads tingsrätt.

25 maj-15 juni: Rättegång

Makarna gifte sig i maj 1982 och begärde skilsmässa den 14 oktober 2004. 12 maj dömde tingsrätten till äktenskapsskillnad, men skilsmässan har ännu inte vunnit laga kraft. (TT)