Regionen satsar 500 000 på livsmedelskampanj

Kristianstad Artikeln publicerades
Konsumenterna ska få ökat förtroende för livsmedel genom en ny kampanj regionen bidrar till.
Foto:Bertil Ericson / SCANPIX
Konsumenterna ska få ökat förtroende för livsmedel genom en ny kampanj regionen bidrar till.

En halv miljon kronor satsar Region Skåne på en livsmedelskampanj som ska öka konsumenternas förtroende för livsmedel.

Det omtalade projektet, som Kristianstadsbladet skrivit om tidigare, handlar om att Livsmedelsakademin vill göra en kampanj för att stärka konsumentförtroendet för livsmedelsnäringen. I projektbeskrivningen står det bland annat att livsmedelsföretagen har små möjligheter att bemöta påståenden om matfusk och att det finns många självutnämnda experter som tar plats i media.

"Enskilda företag har svårt att få genomslagskraft i förtroendefrågan. Detta kräver istället samarbete över företagsgränser! Tillsammans med näringslivet vill vi, med stöd av akademin och offentligheten, bygga upp en framgångsrik modell för att öka förtroendet för livsmedelsbranschen" skriver Livsmedelsakademin.

Sist ärendet var aktuellt drogs det plötsligt bort från dagordningen från Regionala utvecklingsnämnden (RUN). Men under måndagens möte kom ärendet upp igen och blev föremål för en ordentlig diskussion. Till sist kunde frågan röstas igenom med siffrorna 8-7, då Centerpartiet valde att rösta med Miljöpartiets och Socialdemokraternas förslag. Resten av borgerliga alliansen var emot, liksom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

RUN:s ordförande Thomas Hansson (MP) säger i en snabb kommentar:

– Det är oerhört glädjande att regionala utvecklingsnämnden har ställt sig bakom projektet om stärkt livsmedelsnäring i Skåne. Frågan om konsumenternas kunskap om livsmedel är en het fråga i EU och den svenska regeringen har nyligen lanserat en strategi för hållbar konsumtion som bland annat syftar till att öka konsumenternas kunskap om miljövänliga alternativ. Med dagens beslut visar Region Skåne att vi vill vara en aktiv del av det europeiska och svenska arbetet för en hållbar livsmedelsnäring. Miljöpartiet har varit pådrivande i frågan och jag känner en lättnad nu när det är klart att Region Skåne även fortsättningsvis satsar på den skånska livsmedelsnäringen.