Rektorn blickar tillbaka

Kristianstad Artikeln publicerades

Hallå, Bengt Ericsson, rektor på Musikskolan, i höst firar skolan 40-årsjubileum. Vad har hänt med skolan sedan starten?

Bengt Ericsson har varit rektor för Musikskolan, i höst firar skolan 40-årsjubileum, i tio års tid. Han spelar fagott, med trumpet som biinstrument. Favoritmusiker är trumpetisten Maurice André.

– Om man tittar fyrtio år tillbaka så var Kristianstad en blåsmusikstad, ett intresse som gått ned över tiden. Men i år har vi faktiskt sett att intresset har ökat igen. Det är vi väldigt glada för.

Varför ökar blåsmusiken igen tror du?


– Det beror nog på att Musikskolan har nya verksamheter som inspirerar. Vi har till exempel startat brassrytmik och stråkrytmikkurser.

Den 26 november har ni jubileumskonsert. Vad kommer att hända?


– Det kommer att bli stort. I konserten på Kristianstads Arena kommer lärare och 500 elever att spela tillsammans med Christianstad Symfoniker. Den internationellt kände Mats Rondin kommer att dirigera det hela. Och Cirkus Cirkör kommer att hålla samman programmet. Calle Kristiansson medverkar också. En annan sak är att Riksgymnasiet filmar så att man kan följa det via storbilds-tv.

Vad har ni för framtidsplaner?


– Det är en balansgång. Vi ska hänga med i tiden, men vill samtidigt se till att traditioner bevaras. Musikalkurserna är exempel på tillskott i verksamheten. Nytt för i höst är en folk- och världsmusikensemble. Vi har rätt mycket internationellt utbyte. Om några månader kommer till exempel folkmusikensemblen Yrväder att åka till Irland.

En balansgång, säger du. Hur går balanserandet?


– Vi har ändrat verksamheten till sådant som eleverna är intresserade av. Men det är en dialog. Vissa lärare anser till exempel att det är bättre att börja med klassisk gitarr även om man är intresserad av elgitarr. Fast någon lärare anser att det fungerar direkt med elgitarr. I slutändan handlar det om en dialog mellan lärare och elev.