Riksspelmansstämma i Degeberga

Kristianstad Artikeln publicerades

Idag drar Riksspelmansstämman igång i Hembygdsparken i Degeberga. 84 musiker kommer under veckan få chansen att erövra Zornmärket i silver, och därmed rätten att kalla sig själva Riksspelman.

Juryn består av fyra representanter från Zornmärkesnämnden och en person från Svenskt visarkiv. Personen som spelar upp har chansen att få tre utmärkelser. Ett diplom, ett Zornmärke i brons och ett i silver. Det är Zornmärket i silver som ger spelmannen rätt att kalla sig just Riksspelman.

– Men, det är ytterst få om ens någon som blir Riksspelman på första försöket. De flesta spelar flera gånger, säger Sven Midgren, vice ordförande i Skånes Spelmansförbund. Han säger att Zornmärket i silver är en kvalitetsgaranti.

– Det blir lättare att marknadsföra sig själv som musiker, säger han.

Therese Maurin från Kristianstad spelar fiol, och kommer i dag att spela upp för andra gången. Första gången var för tio år sedan, när hon var 18.

– Jag kommer att spela gehörstraderad musik från Blekinge, eftersom det är där jag från början kommer ifrån. Det känns ganska nervöst, säger hon. Även om Therese Maurin har spelat upp för jury förut, till Musikhögskolan i Malmö, är hon mer nervös nu.

– Ja, då var det klassisk musik jag spelade. Men när det nu är folkmusik känns det pirrigare, den ligger mig närmare. Klassisk musik har jag mer distans till. Men jag ser detta mest som en chans att få tips och råd från juryn, säger hon.

Uppspelningarna är inte offentliga, men under veckan har man chansen att under eftermiddagarna höra musikerna på Speakers corner vid Lilla Torg i Kristianstad.

Det kommer även att anordnas folkmusikkvällar på Forsakarsgården i Degeberga. Klockan 20 varje kväll kommer någon att framträda. Ikväll kommer Christer Lundh att sjunga skånska visor på temat mat.Magnus Mosén