Ripafältet kan bli by för hästgårdar

Kristianstad Artikeln publicerades

Ripafältets nya ägare har stora planer. En ny, gles by med hästgårdar och massor av plats att träna och tävla i alla tänkbara hästsporter är visionen som de hoppas att kommunen ska gilla.

220 tunnland självdränerande sandmark var för bra för att stå emot. Bo Colldin från Osby har letat efter en sådan plats i över 15 år.

– Jag har själv sysslat med hästsport på elitnivå och trodde aldrig jag skulle hitta ett sådant här område.

I somras, när Ripafältet bjöds ut, slog han, Jan-Åke Persson från Åhus samt Björn Nilsson från Everöd till. Nu äger de fältet och hoppas få med kommunen på sina planer om en by för aktiva familjer. Totalt handlar det om ett 30-tal nya tomter, med en yta på cirka 10000 till 20000 kvadratmeter var. Här finns plats för villa, uthus, stall med mera. Byggda enligt lokal tradition, men i modern teknik. Flygfältet blir, enligt planerna, naturskyddsområde med särskild skötselplan. Den 1100 meter långa, 200 meter breda landningsbanan ska användas till ridning, bete och lek.

– Det är ett ganska unikt fält. Det är inte många i Europa som har en sådan plats för att anordna tävlingar. Vi kan representera alla typer av hästtävlingar, till och med teamchasing som bara Falsterbo har idag, säger Colldin. Han och de andra ägarna har kontaktat stadsarkitektkontoret och enligt egen utsago fått positiva vibbar. Till att börja med vill kontoret utreda förutsättningarna. Är det överhuvud taget möjligt att göra det som ägarna vill? I nästa vecka ska politikerna i byggnadsnämnden ta ställning till om de vill att tjänstemännen lägger tid på ärendet. I så fall ger de kontoret i uppdrag att göra en särskild lokaliseringsutredning som ska ligga till grund för ett ställningstagande på högre politisk nivå.

– Vi hoppas verkligen att politikerna ser samma möjligheter i detta som vi gör, säger Bo Colldin.

Tanken är att till en början sälja mark till en handfull intresserade som kan börja bygga sina gårdar. – Sedan kanske det blir så att vi bygger gårdarna och säljer dem. Vi får se, säger Colldin som själv inte utesluter möjligheten att flytta från Osby till Ripa, åtminstone sommartid.

– För aktiva familjer är det ett helt perfekt område. Där finns närheten till golfbanan och motocrossbanan, förutom 220 tunnland att rida på. Området är ju unikt för att man kan rida nästan en mil utan att komma ut på vägen. Jag har förstått att det annars är svårt för Kristianstadsborna att hitta häststigar.

Att ha häst är dock inget krav för att få bo i området.

– Det kan ju också handla om människor som vill komma ut ur tätorten och ha naturtomt. Men man kan ju inte klaga på hästarna, säger Bo Colldin.

Intresset finns, det vet han.

– Vi har redan en rad spekulanter.

Tomtpriset kommer att ligga runt 45 kronor per kvadratmeter.Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se