Risk för spridning via flygbränder – sex helikoptrar i luften

Hästveda Artikeln publicerades
Foto: Peo Möller

Brandens intensitet har avtagit under natten och morgonen. Men faran är inte över.

– Vi jobbar i tre olika sektorer och håller begränsningslinjerna vi haft sen tidigare under morgonen, säger Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har på förmiddagen cirka 30 man på plats vid branden och jobbar intensivt både från marken och luften.

– Det finns en stubbhög i östra delen av området som är det som är mest riskfyllt just nu. Den är ganska stor, 25 gånger 40 meter och cirka 4 meter på höjden.

Orosmolnet är att så kallade flygbränder ska sprida sig från den brinnande stubbhögen.

– Det brinner kraftigt i den och det finns risk för flygbränder, alltså att det flyger gnistor därifrån. Flygbränderna kan sedan ta sig på andra ställen, säger Melissa Millbourn.

Området med stubbhögen prioriteras hårt.

– Den bevakas av två sektorer som vattengjuter och man prioriterar det området med vattenbombning.

Ett informationsmöte med de evakuerade har hållits under förmiddagen.

– Den informationen de fick är att de tyvärr inte kommer att kunna återgå idag, men att riskerna är mindre än de var igår.

Vid särskilda behov kan det dock gå att med poliseskort ta sig in i området under eftermiddagen.

– Det finns möjligheter om det är av vikt eller om det finns särskilda behov, om man har något djur som behöver matas eller så. Det är med polisen man åker in i området då, säger Melissa Millbourn.

När de evakuerade kan återvända till sina hem kan räddningstjänsten inte svara på i nuläget.

Totalt sex helikoptrar är i luften. Fyra av dem är från MSB, en från Försvarsmakten och en från polisen. Fem av helikoptrarna vattenbombar. Polisens helikopter arbetar med brandspaning.

– De är guld värda, säger Melissa Millbourn.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.