Rivningen står fortfarande stilla

Kristianstad Artikeln publicerades

Rivningen av Allöskolan står fortfarande stilla sedan kontraktet bröts mellan kommunen och rivningsentreprenören Ekefors skrothandel AB i oktober i fjol.

Det var i slutet av september i fjol som det uppstod en tvist mellan Kristianstads kommun och entreprenören om vem som ska betala för saneringen av asbesten i byggnaden, men det var när det uppdagades att Ekefors skrothandel AB inte kunde visa upp något kollektivavtal som kontraktet bröts.

– Att kontraktet bröts beror på avsaknaden av kollektivavtal och andra liknande arbetsrättsliga skydd för dem som jobbar för dem, säger Henrik Wester, informatör på C4 Teknik.

En ny upphandling av rivningsarbetet måste göras, men även om kontraktet är brutet kan inte kommunen gå vidare förrän affären med den tidigare entreprenören är helt avslutad.

  – Vi håller på att avsluta kontraktet, vilket innebär en dialog mellan kommunjuristen och Ekefors skrothandel om hur man ska gå vidare och om hur affären ska avslutas, säger Henrik Wester.

  Ett halvår försenat

  Då som nu gäller att C4 Teknik räknar med att rivningsarbetet försenas med runt ett halvår.

  – Uppskattningsvis så kan entreprenadstart för fortsatt rivning börja i augusti. Det påverkar inte i dagsläget något kommande projekt hos Barn- och utbildningsförvaltningen, säger Wester.

  Han betonar att arbetet med att riva Allöskolan är ett angeläget projekt.

  – Vi vill ha tomten riven och sanerad och kan inte ha en byggarbetsplats stående hur länge som helst, men det måste gå rätt till och dialogen måste vara avklarad.

  På tomten ska nya Norretullskolan och nya lokaler för Allö förskola byggas.