Rockande pensionärer fyllde Medborgarhuset

Tollarp Artikeln publicerades
Foto:Johan Rönn

Som lokalkorre får man om man har tur gott om tips från lokalbefolkningen. Min fru fick ett telefonnummer och en önskan om att bli uppringd innan onsdag. Sagt och gjort, och det hela slutade i en inbjudan till att vara med på en träff med SPF där det skulle spelas musik.

För inbjudan stod ordförande Christer Johansson, på orten mer känd som Chrille Kula, killen som i många år stod bakom Svenska Stenkulor innan pensionens glada dagar kallade.

Sagt och gjort, galoscherna putsades och det begavs sig ut på lokal för att svänga på mameluckerna med byns fagraste seniordamer. Döm om förvåningen när man möts av att det spelas rock n roll mitt på ljusa dan! Tonerna av Ricky Nelsons "Hello Mary Lou" spelas av trion History från Helsingborg, bestående av Tuve Tufvesson, Glenn Davidsson och Sven-Olof Svensson, som med urskön stämsång, gitarrspel blandar historia med ljuv musik.

Dans? Lögn i helsprätta. Det som man befinner sig i denna onsdag är inget annat än en tvättäkta rockkonsert. Via Siw Malmkvist-dängor och "Sukiyaki" från Japan kastades man vidare in i doo-wop, något som verkar ligga besökarna lika varmt om hjärtat som undertecknad. Det bjöds på låtar både från The Trashmen, The Earls och Barry Mann. Allt till applåder och jubel från vad som verkar vara Sveriges piggaste pensionärskår. SPF Tollarp har 150 medlemmar och denna onsdag fanns 75 av dem på plats.

Gösta Rickardsson, vice ordförande i SPF, har Tollarp ett bra utbud av aktiviteter för seniorerna?

- Det tycker jag. Har man intresse så finns det helt klart. Många som är här i dag är medlemmar i både SPF och PRO som båda är aktiva i byn, för att man vill ha ett aktivt liv.

I ett samtal med bordsdamerna Marianne, Sigbritt och Anki förstår man att alla är gott laddade av den suveräna underhållningen och det pratas om allt mellan himmel och jord och slås fast att det finns en nidbild av att pensionärer lever ett liv som är inrutat där den ena dagen ofta är den andre lik. Sanningen är egentligen att den som lever ett inrutat liv är de yngre förmågorna, som fem dagar i veckan går upp ungefär samma tid, stämplar in och ut ungefär samma tid och gör ungefär samma saker varje dag.

- Jag har varit pensionär i två år och jag har inte ångrat en sekund att jag gick vid 65. Många frågade om jag inte skulle jobba till jag var 67, men jag har jobbat vad jag ska, nu lever jag livet, säger Anki Jeppsson.

Undertecknad lokalkorre kör ett race i ungefär 32 år till, sen gör han som sina nya kompisar Anki, Sigbritt, Marianne, Gösta och Chrille Kula och lever livet.

Fakta

Lokalkorrarna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...