Roy Orbisons musik är odödlig

Kristianstad Artikeln publicerades

Roy Orbison lever inte längre, men hans musik är odödlig. Det bevisade Johnny Duvert, kallad Sveriges främsta tolkare av Orbison, på fredagskvällen.

Konserthuset har knappt kallnat efter världsstjärnan Barbara Hendricks besök i onsdags kväll, när det är dags för nästa världsstjärna – eller snarare en konsert med musik av en världsstjärna som slocknade bara 52 år gammal den 6 december 1988.

Han hann dock ge ut ett antal skivor och har för alltid skrivit in sig i musikhistorien, framför allt med låten "Pretty woman". När Johnny Duvert gästar Kristianstad backas han upp av de lokala förmågorna i C4-gymnasterna som bjuder på showdans.

– Det känns jätteroligt! Det är så glada tjejer så man blir glad bara av att se dem, säger Johnny Duvert som förbereder sig i sin loge. Hans relation till Roy Orbisons musik är en livslång kärlekshistoria.

– Jag känner en sådan glädje och mår så otroligt bra när jag sjunger hans låtar. De är fantastiska och det räcker att jag hör vissa toner så knottrar det sig på armarna, berättar han.

1994 gestaltade han Roy Orbison i första omgången av "Sikta mot stjärnorna", men vinnaren blev Olle Nilsson som Johnny Cash. Johnny Cash är också med i Konserthuset i Kristianstad denna kväll, men med Ted "Olyckan" Åström.

– Jag har sjungit med honom tidigare och Johnny Cash var en av Roy Orbisons största vänner, förklarar Johnny Duvert innan han måste ursäkta sig för att hinna bli klar tills konserten börjar. Ute i salongen är det fullsatt. Grannarna och väninnorna Ann-Kristin Widén och Gunilla Ingemarsson har kört nästan 20 mil från sina hem norr om Växjö, bland annat för att Ann-Kristin Widéns systerdotter Anna Lagnevik medverkar. Men Ann-Kristin Widén delar Johnny Duverts kärlek till Roy Orbison.

– Jag är uppvuxen med honom och känner mycket för hans musik. Han hade en otrolig röst, så jag är helt övertygad om att det blir en bra konsert, säger hon, trots att hon inte hört just Johnny Duvert sjunga Orbison innan.

Gunilla Ingemarsson har däremot ingen speciell relation till Orbison.

– Jag har mer relation till Anna (som hon kallar väninnan Ann-Kristin Widén) än till musiken, säger hon.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se