S-politiker i blåsväder efter uttalande om SD

Kristianstad Artikeln publicerades

Större delen av SD bör emigrera till Thailand och köpa sig fruar, slavar samt ha sex med barn. Så uttryckte sig en S-politiker som står på listan till kommunfullmäktige i Kristianstad i ett inlägg på Facebook

– Det var ett misstag som jag gjorde i affekt, säger politikern.

Det var i en tråd på Facebook som politikern i en kommentar uttryckte följande under onsdagen:

”För min del får gärna större delen av SD emigrera till Thailand o stanna fot. Köpa sig fruar o slavar o ha sex med barn.. Bara jag SLIPPER dem i Sverige som är det bästa landet i världen att leva i !!! ALLA mätningar visar detta!!!”

Den aktuella politikern står en bit ner på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige. Men har en chans att ta plats som ersättare i någon av de kommunala nämnderna.

När Kristianstadsbladet når den aktuella politikern uttrycker personen ånger. Politikern erkänner att det var plumpt uttryckt i ett så offentligt sammanhang och säger att kommentaren ska plockas bort.

Politikern berättar att det till slut brast när meningsmotståndare gång efter annan gjort ”mycket otrevliga yttranden”.

– Efter diverse angrepp på etablerade partierna och dess företrädare nådde jag en viss gräns. Men jag borde inte ha uttryckt mig så och hittat ett annat sätt att bemöta angreppen, säger politikern.

Anders Tell, gruppledare för Socialdemokraterna i Kristianstad, har kännedom om det som inträffat. Han berättar att en person ringt in till Socialdemokraternas expedition och ifrågasatt att en S-politiker verkligen kan uttrycka sig på det sättet.

– Personen på expeditionen tackade för informationen och svarade att frågan skulle föras vidare. Det är nu gjort och saken är åtgärdad på så sätt att inlägget är borttaget. Det är inte så vi ska uttrycka oss överhuvudtaget, säger Anders Tell.

På frågan om den aktuella politikern fortsatt kan vara aktiv inom Socialdemokraterna svarar han att det blir upp till partiet att avgöra. Han säger också att saken säkerligen kommer att diskuteras i och med att frågan nu väckts.

– Det är ett mycket olyckligt uttalande och ingenting som kännetecknar S-politiker i allmänhet. Det är inte på det sättet vi uttrycker oss om våra politiska motståndare, säger Anders Tell.

Dan Berger (S), arbetarkommunens ordförande, har tagit del av inlägget.

– Det är allvarligt, men personens tyckande och inte partiets. Vi får hantera det i partiet och kommunicera med personen, säger han.

Hur ser du på personens framtid i partiet?

– Jag ska inte föregripa det, utan det får vi hantera i partiet.

Kan politikern stå kvar på valbar plats?

– Jag vill inte föregripa hur vi hanterar det.

När Kristianstadsbladet berättar för Niclas Nilsson, som är gruppledare för SD i Kristianstad, reagerar han starkt.

– Det är väldigt grovt. Sådana personer som uttrycker sig på det sättet hade inte kunnat representera vårt parti. Personen ska inte vara politiker, säger Niclas Nilsson.