Bilister kör fortfarande fel på Blekingevägen - så ersätts skador

Kristianstad Artikeln publicerades
Bilhindret har reparerats efter fordon fastnat i det.
Foto: Tommy Svensson
Bilhindret har reparerats efter fordon fastnat i det.

En handfull bilister har anmält skador efter kört ner i bilhindret på Blekingevägen.

Omgjorda delen av Blekingevägen tillåter inte biltrafik. Två bilhinder hindrar framfarten, men trots detta har vissa bilister valt att chansa med skador på bilen till följd. Flera har fastnat i hindret som endast bussar kan passera.

Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad berättar att en handfull bilister inkommit med en anmälan efter att ha drabbats av skador.

– Eftersom vi har en stor del av bilparken i Kristianstad har vi naturligtvis sett effekten av det här. Det har blivit ganska stora skador.

Vad gäller ur ett försäkringsperspektiv?

– Man får inte köra där, men å andra sidan är man täckt av försäkringen om man har en så kallad vagnskadeförsäkring.

En sådan har bilägaren om man tecknat en helförsäkring. Den innefattar skador som föraren orsakat själv. Självrisken på mellan 3000 till 5000 kronor får man dock stå för själv.

Ett par av anmälningarna har endast haft en trafikförsäkring eller halvförsäkring och har därmed gått helt utan ersättning.

– Dock har det inte varit några anmälningar den senaste veckan vilket är glädjande, säger Per Vallbo.

Problemen på Blekingevägen började när vägen gjordes om till bussgata. I september sattes skyltarna upp om förbud mot motortrafik. Bilhinder tillkom månaden efter som också förstärkes eftersom trafikanterna fortsatte köra där.

Christer Krona bor på Tidlösavägen nära Blekingevägen och har på nära håll sett hur bilister fortsatt köra där. Det har blivit något bättre på senare tid, men problemet kvarstår.

– Det är många som kör förbi alla skyltar. Sen stannar de flesta och vänder, men ungefär var tionde bil kör över.

Vissa hamnar i gropen, bredare bilar passerar. Där finns skyltar med förbud mot fordonstrafik, men Christer Krona anser att fler skyltar behövs. Dels vill han se bussfil-skyltar vid hindren, men även ute vid 118 och Fundationsvägen.

– Och de senare hade kunnat kompletteras med skyltar om att de kommer till en återvändsgränd.