Annons

Så gör Hela Sverige bakar-Emil sina kanelbullar

Ni ser honom i TV4 på tisdagarna. Så här bakar han sina kanelbullar.
Publicerad 3 oktober 2018
Emil Nilsson från Arkelstorp visar sina färdigheter. På tisdagar kan du se honom i ”Hela Sverige bakar”.
Emil Nilsson från Arkelstorp visar sina färdigheter. På tisdagar kan du se honom i ”Hela Sverige bakar”.Foto: Tommy Svensson

På torsdag är det Kanelbullens dag. Vi besökte Emil Nilsson som ni just nu kan följa i tv-programmet ”Hela Sverige bakar”.

Imorgon (torsdag) kan du läsa en längre intervju med honom, men redan nu får du hans recept.

Annons

– Jag använder egentligen ett grundrecept, men det finns en del man kan tänka på för att det ska bli riktigt bra.

Tips från Emil:

1. Smält inte smöret som ska i degen. Klicka istället i det mot slutet när degen börja komma ihop.

2. Använd hela kardemummakärnor. Smaken och konsistensen blir bättre.

3. Häll inte i allt mjöl från början. Det är bättre i så fall att tillsätta mer mot slutet. En torr deg gör ingen glad.

Emil Nilsson gör gärna knutar istället för traditionella bullar.
Emil Nilsson gör gärna knutar istället för traditionella bullar.Foto: Lukas Ernryd

Ingredienser (cirka 25 knutar)

150 g smör eller margarin, rumsvarmt

5 dl mjölk

50 g (1 paket) jäst

1 dl strösocker

Annons

½ tsk salt

2 tsk stött kardemumma

800 g (ca 1,4 l) kärnvetemjöl

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk kanel

Gör så här

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

Annons

Mät eller väg upp mjölet. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt. Cirka fem minuter med maskin eller tio minuter för hand. Den ska kännas smidig. Tillsätt smöret i bitar och kardemumma när degen kommit ihop sig.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Passa på att sätta igång ugnen på 225-250 grader.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut tunt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred på. Vik en tredjedel från långsidan upp mot mitten. Vik den över delen över. Skär cirka två centimeter breda remsor och tvinna dem. Snurra ihop och sätt på plåt.

Låt jäsa igen, cirka 40 minuter.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, i 8-10 minuter.

Receptets grund är hämtat från Kungsörnen.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons