Så gör Hela Sverige bakar-Emil sina kanelbullar
På torsdag är det Kanelbullens dag. Vi besökte Emil Nilsson som ni just nu kan följa i tv-programmet ”Hela Sverige bakar”.
Imorgon (torsdag) kan du läsa en längre intervju med honom, men redan nu får du hans recept.
– Jag använder egentligen ett grundrecept, men det finns en del man kan tänka på för att det ska bli riktigt bra.
Tips från Emil:
1. Smält inte smöret som ska i degen. Klicka istället i det mot slutet när degen börja komma ihop.
2. Använd hela kardemummakärnor. Smaken och konsistensen blir bättre.
3. Häll inte i allt mjöl från början. Det är bättre i så fall att tillsätta mer mot slutet. En torr deg gör ingen glad.
Ingredienser (cirka 25 knutar)
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 paket) jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) kärnvetemjöl
Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
Gör så här
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
Mät eller väg upp mjölet. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt. Cirka fem minuter med maskin eller tio minuter för hand. Den ska kännas smidig. Tillsätt smöret i bitar och kardemumma när degen kommit ihop sig.
Låt degen jäsa i 30 minuter. Passa på att sätta igång ugnen på 225-250 grader.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut tunt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred på. Vik en tredjedel från långsidan upp mot mitten. Vik den över delen över. Skär cirka två centimeter breda remsor och tvinna dem. Snurra ihop och sätt på plåt.
Låt jäsa igen, cirka 40 minuter.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, i 8-10 minuter.
Receptets grund är hämtat från Kungsörnen.