Så kan du också bli en del av "det snobbiga Åhus"

Åhus Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson

"Det där snobbiga Åhus!" Känns uttrycket igen? Jag fick höra det ofta kort efter att jag flyttat hit. Att i Åhus kan man inte bo, där bor ju bara de rika och de snobbiga människorna.

Det där med fördomar är fascinerande. För när de riktas åt ett visst håll, typ ett välmående villasamhälle, tycks de plötsligt mer legitima.

Jag märkte det en sommarkväll efter att ha varit med om en borgerlig vigsel. Klädd i gåbort-kostymen tog jag bussen hem. Längre fram satt några överförfriskade ungdomar i t-shirts och märkesjeans och skränade "jävla överklass" och glodde stint på mig. Till sist undrade jag om de ville något. En av dem kom fram, iförd en märkeströja som kostade mer än hela min svid. Han undrade om jag var överklass eftersom jag bar kostym. Jag förklarade lugnt att jag varit på bröllop, han lugnade ner sig och vi kom i samspråk. Det visade sig snart att han kom från ett akademikerhem i Lund, där föräldrarna var högutbildade och tjänade betydligt mer än vad mina danska föräldrar som då bodde på Hisingen nånsin gjort. Av oss var det han som var överklasskillen. Och det var han som skrek om klasskamp. Fastän hans lya i Lund nu kostar mer än vad ett normalt hus i Åhus gör.

Det är flera som hävdar det är så exklusivt att bo i Åhus. Och ja, en villa där kostar mer än motsvarande i Everöd eller ute på landsbygden. Fast då slipper man ha två bilar och köra jojo om det finns barn som ska på träning eller in till staden.

Ett hus i Åhus är fortfarande betydligt billigare än en etta i Stockholm eller lika dyrt som ett hus i Vä eller Öllsjö, om man nu inte prompt ska bo nära havet och utsättas för underminering av vattnet eller glassa på gräddhyllan.

En snabb koll på mäklarsajter visar att det finns bra kåkar för runt två miljoner att köpa i Åhus, på bekvämt avstånd från vattnet och bussförbindelser. Självklart är det hiskeligt mycket pengar. Men tänk då på vad man får. Ett eget boende i en ort som kommer att vara ett paradis lång tid framöver. Inte minst med tanke på Skånes expansion och ökande befolkning.

Och visst är det svårt att få ihop till kontantinsatsen på ett husköp. Det har även bankerna insett, så numer kan man låna till denna också utan att bli ruinerad. En enkel kalkyl visar att man kan låna allt till ett hus på 2,2 miljoner och ändå hamna på en månadskostnad på under tio tusen.

Som jämförelse tar ABK runt 8 000 i månadshyra för en tvåa i centrala Kristianstad. En fyrarummare där kostar mellan 7 000 och uppemot 11 900 hos samma kommunala bostadsbolag.

Huset i Åhus är inte billigt. Men då ingår ändå amortering med några tusenlappar och på sikt kommer du att bli skuldfri. Vilket lär vara den bästa pensionsförsäkringen – att ha ett eget, billigt boende utan hög månadsavgift. I stället för att månad efter månad behöva pumpa in en hög hyra till ett bostadsbolag som ensväldigt avgör när du ska få nya tapeter.

Nästa gång du hör någon säga att det är dyrt och snobbigt i Åhus — ge dem en uträkning på vad det kostar att bo i lägenhet jämfört med en normalkåk i Åhus. Välkomna dem till ett mer långsiktigt ekonomiskt boende. Och visa att vi i Åhus välkomnar alla – så länge de uppför sig och inte är snobbiga.