Så mycket är Kristianstadsborna skyldiga CSN

Kristianstad Artikeln publicerades

13 procent av Kristianstadsborna har studieskulder till CSN. Totalt uppgår skulden till drygt 1,3 miljarder kronor.

Drygt 1,5 miljoner svenskar har studielån att betala av. I Lund har till exempel 26,4 procent av befolkningen skulder till CSN. Storstädslänen har generellt högre studielån, något som hänger ihop med utbildningsnivån. Störst antal med studieskulder finns det i Stockholm, där över 200 000 personer är skyldiga drygt 33 miljarder kronor.

I Kristianstad har 13 procent av befolkningen studieskulder. 10 779 personer har totalt 1,34 miljarder kronor att betala av hos CSN. Snittskulden är 124 000 kronor per person. Det kan jämföras med exempelvis Hässleholm, där 11,5 procent av befolkningen har studieskulder.

I Osby är det bara 8,5 procent av befolkningen som har pengar att betala tillbaka. Det är den lägsta andelen i hela Skåne. I Bromölla är siffran 9,1 procent och i Östra Göinge 9,7 procent.

Kommunerna med lägst andel av befolkningen som har studieskulder är Pajala, Årjäng och Dorotea. Där är det bara ungefär 5 procent som måste betala tillbaka till CSN.

– Det är högre genomsnittliga skulder i storstadslänen. Så har det varit under en lång period. Det hänger ihop med att utbildningsnivån är högre i de länen, vilket gör att man får högre studielån helt enkelt, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN, till Nyhetsbyrån Siren.