Så mycket kostar matkassen i nordöstra Skåne

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: NORA LOREK / TT

PRO har gjort sin årliga matprisundersökning. I nordöstra Skåne skiljer det 124 kronor i matkassen mellan den billigaste och dyraste butiken.

42 procent – så mycket mer kostade den dyraste matkassen jämfört med den billigaste i PRO:s årliga matprisundersökning.

– Jag tror att det oftast är pensionärerna som kanske inte har bil och är hänvisade till dyrare mindre butiker, säger Anita Jonson, samordnare för prisundersökningen i Stockholm och en av de cirka 900 pensionärer som gav sig ut för att jämföra priser den 24 oktober i fjol.

Att mindre butiker var dyrare var en av slutsatserna när priset på 34 vanliga basvaror jämfördes i 695 butiker. Likaså var priserna lägre på västkusten och högre i norr samt i Stockholmsregionen.

Den billigaste matkassen kostade 672,85 kronor och fanns i en butik i Charlottenberg i Värmland. Landskapet utmärkte sig även som det distrikt med lägst genomsnittspriser. Dyraste matkassen kostade 957,60 kronor och fanns i Uppsala medan Norrbotten utmärkte sig med de dyraste snittpriserna.

Pensionärerna jämförde även prisskillnaden mellan fysiska butiker och samma produkter på nätet. Undersökningen visade att det i genomsnitt blev 12 procent dyrare att handla på nätet.

Inte bara priset väger tungt, utan faktorer som kontanthantering, hemkörning och vänligt bemötande spelar roll för de pensionärer som har möjlighet att välja var de ska göra sina inköp. Därför har PRO även skattat "pensionärsvänligheten" hos butikerna utifrån kriterier såsom kontanthantering, hemkörning och kundtoaletter. Utvecklingen mot självskanning i stället för bemannade kassor uppfattas av många äldre som besvärligt och somliga känner sig otrygga med att betala med kort, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

– Oftast om du har kontanter i din handväska har du ungefär det du ska göra av med, men om någon kommer åt ditt konto kan du ha allting på det.

Undersökningen visade att priset på ekologisk mat fortfarande är betydligt högre. I genomsnitt kostade en kasse med 17 ekologiska basvaror 21 procent mer än den konventionella kassen. Prisskillnaden skilde sig mycket åt mellan olika varugrupper. Störst var prisskillnaden på ekologiska havregryn som kostade 60 procent mer, medan ekologisk torsk var 7 procent dyrare.

Enligt Christina Tallberg innebär prisskillnaden ett svårt dilemma för många pensionärer som gärna hade velat handla mera ekologiskt.

– Jag blir ledsen i hela kroppen. Vilken skillnad det är om du har en hyfsad pension och delar hushåll. Då kan du välja ekologiskt även om det är enorma prisskillnader. Men många ensamstående har kanske inte den chansen.

Ola Nilsson, konsumentsakkunnig på PRO vill att undersökningen ska fungera som en ögonöppnare för allmänheten.

– Det är många som är hänvisade att gå till sin närbutik i bostadsområdet och tycker att det är en jätteviktig del för livskvalitén att kunna göra det, men de ska också veta om att det är betydligt dyrare.

Fakta

Priset på matkassen i butiker i nordöstra Skåne enligt PRO:s undersökning:

BILLIGASTE BUTIKEN I LANDET: 672,85 KRONOR

Maxi Ica Stormarknad Hässleholm – 734,06

Ica Kvantum Åhus – 745,73

Coop Konsum Vä – 754,19

Maxi Ica Stormarknad Bromölla – 756,60

Maxi Ica Stormarknad Kristianstad – 769,18

Willy:s Kristianstad – 773,43

Ica Kvantum Hässleholm – 776,02

Coop City Kristianstad – 781,44

Ica Supermarket Vinslöv – 783,60

City Gross Hässleholm – 789,84

Coop Konsum Åhus – 799,48

Coop Konsum Knislinge – 800,64

RIKSGENOMSNITTET – 801,66

Ica Nära Viltspecialisten Hästveda – 801,70

Ica Supermarket Olof Nils, Bjärnum – 804,47

Coop Konsum Sommarlust – 819,37

Coop Konsum Lönsboda – 833,95

Ica Nära Lönsboda – 833,95

Ica Nära Toppen Sösdala – 834,91

Ica Nära Glimåkra – 842,08

Coop Nära Sibbhult – 858,22

DYRASTE BUTIKEN I LANDET: 957,60 KRONOR

Källa: PRO

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.