Säkerhetsventil väckte halva staden

Kristianstad Artikeln publicerades

Allöverkets panncentral ute på Centralsjukhuset väckte halva Kristianstad på onsdagsmorgonen. Det var en säkerhetsventil som hade utlösts. – Det lät som om någon spikade, fast 20 gånger värre. Det säger Lisbeth Svensson, och påpekar att man redan i våras blev störd av ljudet flera gånger.

Ute på Näsby vaknade Michael Garderud strax före fem av något som han trodde var en inlåst hund som stod och skällde.
– Jag ringde polisen och då berättade de att det kom från CSK. Lisbeth Svensson hade rätt i sitt antagande att det inte bara var hon och hennes familj som väcktes av ljudet från panncentralen. Redan strax efter fyra fick jourgruppen vid sjukhusets driftsenhet första samtalet, och det var också många som ville prata med tidningens jourhavande reporter om vad det var som hade väckt dem de tidiga morgontimmarna
– Redan i somras blev vi störda flera gånger, berättar Lisbeth Svensson. Ibland kunde vi inte ha öppet ut och än mindre vara ute i vår trädgård på grund av oljudet. Det hörs över stora delar av stan, inte bara närmast CSK. Att det hörs på dan kan man möjligen acceptera.
– Men när de som idag drar igång halvsex på morgonen och håller på till över sju med endast kortare avbrott, då är måttet rågat. Dessutom har det varit igång i natt, dock kortare perioder. Vi har bott i vårt hus i 15 år och aldrig hört detta tidigare men det är faktiskt en sanitär olägenhet för alla som bor i närheten! – Hur är det då inte för patienterna och dem som jobbar på sjukhuset? Det måste vara hemskt, fortsätter Michael Garderud som bor flera kilometer där ifrån.
– Det är första gången jag råkar ut för det. Men så kommer jag från Tomelilla och är ganska så nyinflyttad här ute på Näsby.
– Det gick inte att sova, även om det behövts innan man skulle jobba. Det var bara att stiga upp och sätta på kaffet. Men jag tycker det är konstigt att det skulle behöva ta tre timmar innan man fick stopp på det.
Arne Nilsson, ansvarig för Allöverkets värmeproduktion är medveten om att många fick sin sömn störd.
– Det skall ha pågått sedan fyratiden men det var först vi sju vi fick larmet, och en stund senare hade vi tagit pannan ur drift. Det var säkerhetsventilen som hade utlösts. Det är en mekanisk ventil som måste finnas om något går snett. Annars hade hela anläggningen exploderat, men till och från har vi haft driftsproblem. – Nu hoppas jag det ska vara åtgärdat och Kristianstadsborna ska få sova med ro.
Redan i somras meddelade Allöverket till Miljö och Hälsa att man i oktober skulle renovera panncentralen. Det gjordes vi för 14 dagar sedan men då saknades fortfarande styrdonen.
– Därför reparerade vi provisoriskt. Utrustningen är inget leverantörerna precis har hemma på lagerhyllan, därför är det leveranstid men för två dagar sedan fick vi komponenterna och nu är de installerade.
– Allöverket levererar ånga till dels sjukhusköket dels sjukhustvätten. En ånglåda är kopplad till pannan, och det är då det uppstår ett övertryck i pannan som ventilen löser ut. Samtidigt förekommer det inte något uttaga av ånga så här tidigt på morgonen från köket och tvätteriet, så lådan tappas inte på ånga då.
Det är när ventilen öppnar och stänger som det kan låta som smällare, gevärsskott och skällande hundar. Dessutom förstärks ljudet innan det transporteras vidare över stan. Ett eko uppstår då ljudet stutsar mellan byggnaderna på sjukhusområdet.
jan-tuve.truedsson
@kristianstadsbladet.se