Sävsångaren Kim fick en ny silverring

Kristianstad Artikeln publicerades
Ola Svensson har precis fått loss en liten sävsångare ett nät. Efter ringmärkningen släpps den ut och om en och en halv månad är den troligtvis i Spanien.
Foto:Annika Majak
Ola Svensson har precis fått loss en liten sävsångare ett nät. Efter ringmärkningen släpps den ut och om en och en halv månad är den troligtvis i Spanien.

Det var sista dagen för ringmärkning av fåglar i lördags ute på Näsbyfält för sommaren. Kristianstadsbladet var på plats tillsammans med några fågelentusiaster och hoppades på fåglar i näten.

För Ola Svensson är det sjunde säsongen i rad som han är ute med kollegan Anders Magnusson och ringmärker fåglar.

– I år har det varit ovanligt lite fåglar. I vanliga fall brukar vi få många lövsångare som är den vanligaste fågeln här men jag känner att ungfåglarna har saknats under denna säsong, säger Ola Svensson.

Totalt så har de fångat 225 fåglar under sommaren vid 12 olika tillfällen. Det är ett europeiskt projekt som går ut på att undersöka antalet fåglar och hur deras häckningsframgång är.

– Det har varit väldigt dåligt med svarthättor och talgoxar i år också. Det beror på att sommaren har varit dålig, någonting som resulterat i en dålig häckning för många av våra fåglar.

En sävsångare fastnar i ett av de sex näten som finns utplacerade. Den blir märkt och får namnet BX71245, men efter lite konferering döps den också om till sävsångaren Kim. Namnet får den eftersom det inte går att könsbestämma den.

– Detta är en fantastisk upplevelse, säger Charlotta Jeppsson som är med för första gången.