Annons

Scan slutar sälja blodmat

Säg blodkorv och många rynkar på näsan. Hos andra vattnas det i munnen. Nyligen meddelade Scan att de slutar tillverka blodpudding och blodkorv. De mindre charkindustrierna vädrar morgonluft.
Kristianstad • Publicerad 18 oktober 2001

Matjätten Scan ska lägga ner hela sin produktion av blodmat, vilket innebär att klassiker som blodkorv och blodpudding försvinner ur deras sortiment.

Anledningen är en starkt vikande efterfrågan. Enligt Anders Örnevall, presschef, har företaget bara det senaste året tappat mellan 50 och 60 procent på försäljningen av blodkorv och blodpudding.

Annons

– För att kunna fortsätta saluföra dessa produkter krävs stora investeringar och redan som det är i dag kan konkurrenterna erbjuda lägre priser, så därför upphör vi med produktionen av all blodmat.

Anders Örnevall vill inte spekulera i om den etiska debatten kring mat- och djurfrågor under senare år ligger bakom den drastiskt minskade efterfrågan.

– Men det är i sådana fall bara en av flera faktorer, för den avgörande orsaken är nog att vi ändrade utseendet på våra förpackningar för något år sedan, vilket gjorde att konsumenterna inte kände igen våra produkter i butiken.

Beslutet innebär dock att Scan bryter mot en gammal skandinavisk tradition som går ut på att ta vara på blodet vid slakt.

– Jag tror att vi har tillverkat blodkorv och blodpudding så länge industriproduktionen av kött har funnits, berättar han. Produkterna försvinner dock inte från marknaden, för konkurrenterna tar som sagt över och gläds med all säkerhet åt de marknadsandelar de nu får tillfälle att roffa åt sig. Bromölla Chark är en av de mindre köttindustrier som räknar med att fördubbla sin försäljning av blodkorv framöver.

– Jag är övertygad om att det här betyder ett stort uppsving för vår del, säger Tommy Nilsson, produktionsansvarig.

I dag tillverkar de mellan 800 och 1000 kilo blodkorv i veckan och de har inte märkt av någon minskad efterfrågan på blodmat.

– Nej, snarare tvärtom.

Bromölla Chark tillhandahåller två sorters blodkorv. Innehållet är detsamma, men den ena stoppas i äkta komage eller ”kappa” och den andra i ett plastliknande material som kallas ”gastät tarm”. Den senare ger en längre hållbarhet och den förra en rikare smak. Någon blodpudding görs inte hos Bromölla Chark.

– Nej, den efterfrågas knappt här nere, berättar Tommy Nilsson.

Annons

Han framhåller dock att skillnaden på de båda produkterna inte är särskilt stor.

– Blodkorven innehåller russin och blodpuddingen en något högre fetthalt, förklarar han.

Själv har han alltid ätit blodkorv.

– Ja, jag har alltid tyckt om det, men det ska vara knaperstekt bacon och lingon till, påpekar han.

Och när det är han som lagar maten serverar han gärna blodkorven med en skiva urkärnat, men oskalat, äpple.

– Det syrliga och friska i äpplet ger en god kontrast till det söta och mäktiga i blodkorven, förklarar han.

peter.maunula

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Blodkorv

n Tillverkas av rågmjöl, svinblod, fett samt kryddas med socker, sirap, salt, peppar och kanel.

Av Peter Maunula 044-185562
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons