Scouterna jagades bort från campingen

Kristianstad Artikeln publicerades

85 spanska scouter ville campa i Kristianstad för att se mer av Skåne. Men de jagades bort från kommunens campingplats av stenkastande ungdomar.

KRISTIANSTAD. Tre scoutledare från Katalonien i Spanien packar ner det sista och väntar på lastbilen. I gräset runt dem ligger fullpackade ryggsäckar och väntar på att kastas in i den lastbil som ska hämta dem och packningen.

Resten av sällskapet är redan ivägkörda, till en annan, säkrare camping 20 kilometer bort.

– Vi kom hit under jamboreen och vill se mer av Skåne, säger Ferran Castillo.

– Vi hade satt upp våra tält och börjat göra oss i ordning och hemmastadda. En del av oss har varit på jamboreen, en del av oss bott här.

Under flera nätter har de blivit attackerade av ungdomar som kastat sten och pinnar efter dem. Det kulminerade i söndags kväll, när fyra unga killar kom förbi och kastade fullt med stenar över gruppen. En av deltagarna fick en sten i ryggen och en kraftig svullnad. Ett par tält blev förstörda.

Efter ett tag kom polisen, men de kunde inte göra mycket mer än att ta upp en anmälan om misshandel.

-Det sägs att det var killar som bor i närheten som angrep oss. Vi var rädda för att de skulle komma tillbaka, kanske med fler. Vi frågade polisen om skydd, men de kunde inte göra något, säger ledaren Bernat Arcochan.

Då tog ledarna det säkra före det osäkra.

– Vi ansvarar för scouternas säkerhet och kan inte låta dem vara kvar här då. Vi fick hjälp att kontakta en annan campingplats och kommer att bo där i stället.

Trots händelserna har de inte en negativ bild av Sverige:

– Ett trasigt blomblad gör inte att hela växten är dålig. Generellt sett har alla här varit vänliga och nyfikna, men det finns alltid undantag, säger Ferran Castillo och får medhåll av Nuria Suarez och Bernat Arcochan.

Från polisens sida medger man att det inte gått att säkra bevakningen.

– Det är svårt, man får göra bedömningar från fall till fall. Vi kommer ut i akutskedet, men att placera ett par poliser som är där ett helt dygn, det är en bedömning för länsvakthavande att göra, säger informatören Stefan Åkesson.

– I andra fall kan man be dem om att flytta ifall de ska känna sig trygga. Det är precis som vid dansställen den som har stället som ansvarar för ordningen.

Campingen ägs av Kristianstads kommun, men drivs av IOGT-NTO. Campingvärden Raymond Rugardt suckar uppgivet åt händelsen och säger att de haft problem länge med stenkastande ungdomar.

– Vi har jagat dem hela tiden, men de är fega och sticker så fort de kan när vi närmar oss. Men vi kan heller inte gå ut och slå på dem, så kan man inte lösa problem och då blir det vi som fälls istället.

Han ska nu försöka träffa ansvariga från bostadsområdet intill för att hitta en lösning.

– Men hur vi ska få bukt med detta om inte polisen hjälper till vet jag inte. Som tur hade spanjorerna filmat ungdomarna, och gett en film till polisen. Kanske ringas de in den vägen.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Fredrik Axelsson har själv två scouter Azerbajdzjan boende hos sig just nu.

– Det är många som bjuder på mat och husrum för att visa det allra bästa av Kristianstad. Jag blir oerhört ledsen när jag hör att det finns andra som attackerar scouter. Jag räknar med att det här blir löst så fort som möjligt, säger han.