Scoutkårens ved stulen – igen

Tollarp Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Andreas Andersson

Välta bord, förstörda grillar, stulen ved och massor av tomma öl- spritflaskor och skräp. Det var ingen rolig påskhelgssyn som mötte ordföranden för Tollarps Scoutkår.

Andreas Andersson, ordförande i Tollarps Scoutkår som har sin verksamhet i Stackedala strax utanför Tollarp blev i helgen uppring av ett par som varit vid scoutstugan. De ville berätta hur de såg ut på området.

Andreas åkte dit och kunde se med egna ögon. Någon eller några hade förstört grillställningarna, vält omkull bord och brutit upp vedbon som var igenskruvat med skruvdragare och tagit den nyinlastade veden som knappt hunnit torka. På en av grillarna, vilka vissa ännu rykte, låg en kvarglömd ryggsäck.

– Det var mycket skräp på marken, ölburkar, spritflaskor, cigarettpaket, ja, det som brukar förknippas med festande, säger Andreas Andersson och berättar att ungefär samma sak händer varje vår.

– Stackedala är ett fantastiskt område och det är inte så att jag missunnar någon att vara där, men man kan ta med sig egen ved när man åker dit.

– Det är inte så att vi precis drabbas av ekonomiska konsekvenser, men det är klart – har någon en björk på tomten som de vill bli av med och skänka veden till Tollarps scoutkår så är vi tacksamma.

Du säger att skadegörelsen är ett återkommande problem. Är du uppgiven?

– Nej, det är inte min natur. Men det är en uppfostringsfråga. Jag säger inte att det är ungdomar som gjort det här, man får uppfostra vuxna ibland. Men man får göra vad man kan för att minimera det här och då kanske vuxna och föräldrar kan kolla med sina ungdomar var de varit och så...

Andreas Andersson spelade in en video som visar förödelsen på området. Filmen postade han på sociala medier, inte för att som han säger, hitta de skyldiga, utan som en "heads up" och uppmaning om att plocka undan efter sig och ta ansvar.

– Det finns unga som är mer ansvarstagande som kanske kan ha inflytande på sina kamrater, tänka på att vi har verksamhet för deras småsyskon eller kusiner. Det är inte roligt att komma hit med småbarn, treåringar när det ser ut så här.