SD: Ambulanser kan drivas i egen regi

Kristianstad Artikeln publicerades
Uppgörelsen innebär att Skåne driver ambulansverksamheten i egen regi i nordvästra och sydvästra Skåne, medan det blir privata aktörer i mellersta och östra Skåne.
Foto:Tom Wall
Uppgörelsen innebär att Skåne driver ambulansverksamheten i egen regi i nordvästra och sydvästra Skåne, medan det blir privata aktörer i mellersta och östra Skåne.

Ambulansuppgörelsen mellan S, MP och alliansen får kritik av SD som anser att S sviker sitt vallöfte.

Uppgörelsen går ut på att ambulanserna i sydvästra Skåne tas tillbaka i egen regi och i östra Skåne görs en ny upphandling när avtalet löper ut. Beslutet skulle ha klubbats förra veckan på HSN (Hälso- och sjukvårdsnämnden), men drogs ur då det inte var förhandlat med facken.

Men Sverigedemokraterna är kritiska mot uppgörelsen.

– Vi kunde ha gått med på att en privat aktör var kvar. Men vi vill helst driva det i Region Skånes regi. Det var också det Socialdemokraterna gick till val på, att återta ambulanserna i egen regi, säger SD:s gruppledare Patrik Jönsson.

    Han säger att de bestämt sig för detta efter samtal med anställda på ambulans.

    – Det finns ett missnöje bland de privatanställda, och de har längre arbetstider. Mycket av den besparing det talas om äts upp om alla ska få samma arbetstider som i regionen. Dessutom har de sämre ambulanser, säger han.

    – De kör med billigare ambulanser som inte klarar att ta hand om de kraftigaste av patienterna. Det har hänt att de fått anlita djurambulans för att lösa transporten, säger partikamraten Åsa Erlandsson.

    Styrets ledning från S och MP försvarar dock överenskommelsen:

    – Ambitionen var att ta tillbaks det. Men vi söker breda samförståndslösningar med en bred majoritet, och det här var en långsiktigt bra och trygg lösning som står sig även om det blir byte efter valet, säger Henrik Fritzon (S).