Sex hästar hittades döda på gård

Kristianstad Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

Sex hästar hittades döda på en gård utanför Kristianstad förra lördagen. Polisen har upprättat en anmälan om djurplågeri. Länsstyrelsen överväger att fatta beslut om djurförbud.

Anmälan inkom till länsstyrelsen i lördags förra veckan. Anmälaren sa att det låg sex döda hästar – föl och ston – på en gård utanför Kristianstad.

Tipset stämde. Länsstyrelsen gjorde en inspektion och hittade minst sex mer eller mindre ruttna kadaver och dessutom flera levande, men magra, smutsiga och lusangripna, hästar. Djuren hade inte tillräckligt med foder. De saknade vatten och rena liggplatser.

– Det är ett av de värsta ärendena jag har varit med om, med så många döda och flera levande djur. Det är ovanligt att det är så många, säger Jenny Persson, handläggare på länsstyrelsen i Skåne, till 24Kristianstad.

De levande hästarna omhändertogs. Polisen hjälpte till med handräckningen och har upprättat en anmälan om djurplågeri.

– Vi beslutade direkt när vi var där ute att hästarna skulle omhändertas. Nu är de på polisens pensionat. Ägaren har några dagar på sig att komma in med ett yttrande om vad han vill ska hända med dem. Sedan får man se ifall de måste avlivas eller kan säljas, beroende på skick, säger Jenny Person länsstyrelsen till 24Kristianstad.

Länsstyrelsen har inlett ett utredning om djurförbud.