Sista helgen efter lägret

Rinkaby Artikeln publicerades
De sista pallarna lastas undan. Jan-Anders Ohranhämen, Landvetter, och Alex Persson, Skanör, fyller lastbilssläpet där Johan Jeppsson, Everöd, tar emot.
Foto:Tommy Svensson
De sista pallarna lastas undan. Jan-Anders Ohranhämen, Landvetter, och Alex Persson, Skanör, fyller lastbilssläpet där Johan Jeppsson, Everöd, tar emot.

Scouterna jobbar för att leva upp till sin devis om vad de lämnar efter sig: Ett tack och inget mer.

Den här helgen är den sista med scoutaktiviteter på Rinkabyfältet. Sedan lägret började rivas förra veckan har det varit febril aktivitet med att riva tält, plocka undan och städa.

– I söndags var vi väl 300 kvar, nu är vi runt 20 kvar och på söndag kör de allra sista hem, säger lägerchefen Anna-Karin Hennig.

Under fredagen revs de sista av de stora tälten, nu är det bara funktionärernas egna som står kvar förutom ett mattält. Under den här veckan har man rivit och donat. Avloppsrören har spolats igenom i två dagar och förslutits, allt material har packats ner och skickats vidare. Bland annat hade kårerna 50 lastpallar med gods som nu har skickats hem till dem.

Alla slanor som använts som byggmaterial har lagts i en stor hög som de lyckats sälja, och ska nu bli till flis.

För funktionärerna är det varierande hur länge de varit där. En del var deltagare på lägret och stannar kvar efter för att riva. Några kom innan lägret och har varit där i 23 dygn.

– Nu ska jag hem och få sova i egen säng, säger en av dem.

Robert Piirainen, Sundsvall, har varit på lägret i tre veckor och bland annat jobbat i "dagis", där funktionärernas barn hade en egen förskola. Under fredagen packade han bilen för att köra de 100 milen hemåt.

En handfull har varit på plats sedan strax efter midsommarhelgen, och kallas "stålgänget".

Scouterna har tagit beslut på att hålla storläger vart fjärde år. Om det blir på Rinkaby igen återstår att se.

– Vi har ett årsmöte 2018 som kommer att bestämma det. Till dess ska det här lägret utvärderas, säger Anna-Karin Hennig.