Sjuksköterska tog fel spruta – barn fick morfin istället för paracetamol

Kristianstad Artikeln publicerades
Misstaget upptäcktes omedelbart och barnet fick läkemedel för att motverka morfinets effekt. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Misstaget upptäcktes omedelbart och barnet fick läkemedel för att motverka morfinets effekt. Arkivbild.

En sjuksköterska vid Centralsjukhuset använde av misstag fel spruta vid en operation. Det barn som skulle opereras fick morfin istället för paracetamol.

Misstaget upptäcktes omedelbart och barnet fick läkemedel som motverkade morfinets effekt. Barnet klarade sig bra, och övervakades efter händelsen längre än vanligt.

Händelsen inträffade vid den dagkirurgiska enheten på CSK och anmäldes av Region Skåne till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt anmälan innebar händelsen risk för allvarlig vårdskada.

Orsaken till missen var enligt avdelningen att läkemedlet inte var märkt med rätt färg enligt Region Skånes riktlinjer och att sjuksköterskan läste fel namn på sprutetiketten. Det regionala operationsteam som den aktuella dagen var på plats på CSK informerades dessutom inte om att man på sjukhuset inte följde regionens riktlinjer för färgmärkning.

Avdelningen har nu vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att något liknande inte händer igen. Man har bland annat sett till att fullt ut följa regionens riktlinjer för färgmärkning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.