Skadestånd till våldtagen prutas

Kristianstad Artikeln publicerades

Pojken i tioårsåldern gick för att hämta en leksak och ett par byxor i en lägenhet. Där våldtogs han av en Kristianstadsbo i 35-åldern. Nu prutas skadeståndet till pojken med 20 000 kronor.

10 000 kronor. Så mycket är schablonsumman för sveda och värk för ett barn som blir våldtaget. Tingsrätten ansåg att den nioårige pojken skulle ha ytterligare 20 000 i skadestånd, men hovrätten prutar ner det. Sammanlagt måste Kristianstadsbon, som är i 35-årsåldern, nu betala 85 000 kronor i skadestånd till nioåringen.

Däremot fastställer hovrätten fängelsestraffet på två år och när domen kom på torsdagen beslöts också att Kristianstadsbon ska stanna kvar i häkte.

Det var skolsköterskan som fick mamman och pojken att polisanmäla våldtäkten och hovrätten anser att det stärker deras trovärdighet. Mannen hävdade nämligen att pojkens mamma anmält honom som hämnd. Hovrätten konstaterar dock att mamman inte spontant berättade för någon om våldtäkten, vilket visar att anmälan inte var en hämndaktion. I domen skriver hovrätten att pojken och mamman varit extremt trovärdiga.

Det finns också teknisk bevisning som binder mannen till brottet och därför anser domstolen att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannen är skyldig.

Våldtäkten genomfördes i slutet av augusti förra året och i domen beskrivs att pojken farit mycket illa av det inträffade.