Skånska politiker positiva till att kontroller tas bort

Kristianstad Artikeln publicerades
Id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige tas bort.
Foto:Johan Nilsson / TT
Id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige tas bort.

Regeringen beslutade under tisdagen att ta bort id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige. "Äntligen" och "Inte en dag för tidigt", säger skånska politiker. Men att gränskontrollerna ska skärpas oroar en del.

Det rödgröna styret i Region Skåne konstaterar att man framfört krav till regeringen om att ta bort en av kontrollerna.

– Det är orimligt med dubbla kontroller när regeringen uppnår sina migrationspolitiska syften med en av dem. Det är därför glädjande att regeringen nu har lyssnat på vårt krav och tar bort id-kontrollen, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden:

– Vi måste tillbaka till ett läge där det är självklart att kunna pendla över bron. Jag kommer att ge trafikdirektören i uppdrag att omgående se över hur vi kan ställa om trafiken.

Även Anders Åkesson (MP), gruppledare och regionråd, ställer sig bakom beslutet.

– Detta är ett efterlängtat och länge efterlyst beslut som regeringen kommer med. Från Region Skånes del har vi varit tydliga med att dubbla kontroller är skadliga för Öresundsregionen och för integrationen mellan två grannländer. Detta besked är åtminstone en anpassning till en mer sansad nivå där man försöker lösa kraven på rörlighet över Öresund, säger Anders Åkesson (MP), gruppledare och regionråd, i ett pressmeddelande.

Liberalerna i Region Skåne beskriver sig som "lättade" att regeringen, efter ett och ett halvt år, valt att ta bort id-kontrollerna som de menar skapat en ohållbar situation vid gränsen.

- Beslutet kommer inte en dag för tidigt. Id-kontrollerna har punkterat pendlingen över sundet, så det är mycket positivt att de nu försvinner så att pendlarna slipper byta tåg på Copenhagen Airport. Men jag blir orolig när jag hör att regeringen istället vill skärpa gränskontrollerna. Jag hoppas verkligen regeringen lärt sig av sina tidigare misstag och att vi ändå kan återgå till 10-minuters trafik och rimliga pendlingstider över sundet, säger Cristina Glad (L) oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

- Äntligen, är det första jag kommer att tänka på. Malmös attraktionskraft har minskat på grund av id-kontrollerna. Kostnaden att införa dem har aldrig stått i proportion till signalen som regeringen försökt sända, säger Fredrik Sjögren (L), gruppledare Malmö.