Annons

Skelett funna utanför Centralstationen

Grävningsarbetet står stilla. I schaktet sticker benbitarna fram. I går hittades flertalet skelett i marken utanför Centralstationen i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 26 april 2012
Foto: 
Här hittades skelettdelarna. Området utanför Centralstationen i Kristianstad är avspärrat efter att flertalet skelett grävts fram vid ledningsarbetet.
Här hittades skelettdelarna. Området utanför Centralstationen i Kristianstad är avspärrat efter att flertalet skelett grävts fram vid ledningsarbetet.Foto: Jörgen Johansson

Just nu pågår grävningsarbete längs med Västra Boulevarden inför anläggandet av Kristianstadslänken. Nya ledningar ska ned under marken, och hela arbetet följs noga av arkeologer från Sydsvensk arkeologi på Regionmuseet i Kristianstad.

Redan tidigare har misstanke funnits om att man skulle kunna stöta på gamla gravar när arbetet närmade sig Heliga Trefaldighets kyrka.

Annons

I går besannades farhågorna: Flertalet skelett hittades när ett schakt grävdes utanför entrén till Centralstationen i Kristianstad.

– Skelettfynden kommer inte direkt som någon överraskning, säger Tony Björk, arkeolog på Sydsvensk arkeologi AB.

– Det är skelett från både 1600-, 1700- och 1800-tal.

Exakt hur många skelett som finns i marken under Västra Boulevarden är i nuläget oklart. Men uppenbarligen har kyrkogården under tidigare sekel sträckt sig långt mer västerut än vad den gör i dag.

Gamla gravar har också grävts sönder genom århundradena för att bereda plats åt nya.

Grävningen stoppa d

När staden växte och kyrkogården blev överfull valde man att flytta hela kyrkogården, och i stället ha begravningsplatser på andra områden i Kristianstad.

– I regel är det de yngsta gravarna som är bäst bevarade. De äldre gravarna är mer söndergrävda. Det har ju också tidigare skett ledningsarbete i marken där under 1900-talet, säger Tony Björk.

Just nu har allt grävningsarbete utanför stationen stoppats. Man har också tillfälligt slutat gräva fram fler skelett, även om det med största sannolikhet finns ett större parti gravar kvar i området. Dels för att inte gamla benbitar ska ligga i öppen dager, dels för att inte några personer ska ge sig in på området och vandalisera eller stjäla från gravfynden.

Fråga om kostnader

Annons

I dag sätter sig arkeologerna ned för att försöka beräkna hur mycket skelett det egentligen handlar om, och vad det kommer att innebära i tid och pengar. Länsstyrelsen kommer att kontaktas, för att de ska göra en undersökning av området och en bedömning av vilka åtgärder som behövs. För C4 Teknik är frågan hur mycket kommunen är villig att ta av kostnader för vidare utgrävningar.

– Just nu är det svårt att ha en riktig uppfattning om vad som ska hända, vi får se vad de olika myndigheterna kommer fram till. Vi arkeologer fattar inga beslut, utan är bara rådgivare. Det är länsstyrelsen och kommunen som fattar besluten, konstaterar Tony Björk.

Det finns några olika alternativ. Kommunen kan välja att förändra sträckningen av ledningarna som ska grävas ned, helt enkelt lägga dem utanför de gamla gravarna som hittats.

Man kan även borra djupare, och lägga ledningarna under den gamla kyrkogården.

Avspärrat

Kommunen kan också välja att ta kostnaden för en ordentlig undersökning och utgrävning av fyndplatsen.

Ytterligare ett alternativ är att länsstyrelsen anser att fyndplatsen inte behöver undersökas vidare, utan skeletten helt enkelt kan återbegravas på annan plats.

Fram till några beslut är fattade kommer arbetet att stå stilla. Området är också avspärrat.

Maria Sällberg
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons