Skolor slopar rosutdelning – ”Haft en rejäl diskussion”

Kristianstad Artikeln publicerades
Taskiga meddelanden får många rektorer att stoppa rosutdelning på skolorna.
Foto: JESSICA GOW
Taskiga meddelanden får många rektorer att stoppa rosutdelning på skolorna.

Det blir inga rosor på stadens kommunala gymnasieskolor på Alla hjärtans dag. Tråkiga meddelanden och orättvis fördelning gör att många skolledningar säger stopp.

Rosor som delas ut i korridorer och klassrum har blivit en populär tradition på många skolor i landet de senaste åren. Men på Kristianstads kommunala gymnasieskolor uteblir blomsterprakten i år.

– Vad jag vet är det inte någon rosutdelning planerad. Vi har haft en rejäl diskussion med elevkåren efter förra året, säger Joakim Andersson, rektor på Österänggymnasiet.

Elevkårens rosutdelning ledde förra året till besvikelse och obehag för flera elever.

– Vissa passade på att skriva tråkiga meddelanden till varandra. Det är absolut inte okej. Hela idén om att vissa inför klassen ska få present och andra bli utan är tveksam, säger Joakim Andersson.

Inte heller på de andra kommunala gymnasieskolorna ser det ut att bli några rosor på torsdag.

– Nej, inte vad jag vet. Det är ingen tradition vi genomför, säger Annika Holmqvist Lundh, rektor på Milnergymnasiet.

Men det finns skolor som på andra sätt uppmärksammar dagen. På Söderportgymnasiet fick eleverna förra året möjlighet att hänga upp fina meddelanden i en ungbjörk på skolan. Det är oklart om den möjligheten kommer finnas även i år.

– Vi bjuder på geléhjärtan i receptionen så att eleverna får känna att vi tycker om dem lite extra. Men vi gör ingen stor grej av Alla hjärtans dag, säger Evalotta Enqvist, rektor på Söderportgymnasiet.

Några blomster blir det alltså inte.

– Elevkåren har pratat om det, men vi har inte varit så positiva. Om alla får rosor är det superbra, men det kan hända att någon inte får.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.