Små händer lade första byggstenen

Kristianstad Artikeln publicerades

Tillsammans bär barnen försiktigt fram hörnblocket till den markerade platsen. De rättar in sig och sätter det på plats. Ett segervrål markerar att första stenen är lagd.– Små barn kan, säger fyraårige Liam Qvarforth och sträcker händerna i luften.

Under fredagen lade förskolebarn grundstenen till den nya förskolan som byggs i byn bakom gamla skolan. Förskolan har varit i gång sedan i fjol i en del av den gamla skolan men nu kommer alltså verksamheten utvecklas ordentligt.

– Det är härligt att vi är i gång, det här kommer att bli jättebra. Vi har kö just nu så det känns skönt att kunna erbjuda plats till de som önskar det, säger Rebecka Tillman, som är ansvarig för Norra Strö fritidshem.

Den nya fristående förskolan som ska vara klar ­­ i april nästa år kommer att ha två avdelningar med plats för 20 barn i varje.

– Målet är att vi ska ha runt 30 barn och då finns det lite utrymme att öka vid behov, säger Rebecka Tillman.

I den nuvarande förskoleverksamheten har 14 barn haft plats, detta på grund av det begränsade utrymmet i den gamla Folkskolan där även fritidshemmet huserar.

Det är nystartade Norra Strö Utveckling ekonomiska förening som håller i bygget av förskolan. De har i sin tur anställt Bengt Romell som leder arbetet på plats.

– Vi kommer ta in en del på entreprenad också annars gör vi så mycket vi kan själva, säger han.

Han syftar då på sig själv och de ungdomar som kommer att sommarjobba med bygget under sommaren.

– Meningen är att vi ska få upp väggar och tak innan vintern så kan vi koncentrera oss på arbete där inne i vinter.

Det är arkitekten Anders Nylander som ritat huset. Personalen har också varit involverad och gett synpunkter på utformningen.

Conny Wiktor är ord­förande i utvecklingsföreningen som står för bygget. Förskoleverksamheten är väldigt viktig menar han.

– Detta har klart stor betydelse för bygden. Det blir ett sätt att dra till oss yngre som kan flytta hit, eller bygga nytt för här finns tomter, säger han.

Utvecklingsföreningen har fler planer för bygden, som inte är helt officiella ännu.

– Faller det här väl ut så riktar vi våra blickar på and­ra verksamheter, säger Conny Wiktor hemlighetsfullt och tittar på Bengt Romell.

– Det blir ingen skola men det blir definitivt något annat, säger Bengt Romell.