SMHI: Först kommer snön och sen slasket

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Julie Jacobson

Under helgen rör sig ett högtryck in över nordöstra Skåne med fortsatt molnighet och fuktig luft som kan ge frosthalka. I början av nästa vecka kan det falla en hel del snö men temperaturen pendlar runt nollan vilket betyder att den snabbt smälter.

SMHI:s prognos för helgen visar på mycket moln med enstaka fall av blötsnö eller kornsnö.

– Högtryck på sommaren brukar man koppla till sol och klart väder men på hösten och vintern kan det fastna så att moln breder ut sig, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, och förklarar att solstrålarna inte har samma effekt under vinterhalvåret och därför har svårt att bränna bort fukten i luften.

Under lördagen kommer det in kyligare luft med minusgrader. SMHI varnar för att de låga temperaturerna i kombination med den fuktiga luften kan ge frosthalka på vägarna.

– Molnigheten fortsätter att dominera även under lördagen och det kan falla lite snö, men inga större mängder, säger Charlotte Eriksson.

På söndagen kommer högtrycket att förskjutas österut och molnigheten minskar under dagen vilket kan ge vissa solchanser. Temperaturen ligger runt nollan, lokalt kan det bli några enstaka minusgrader.

Nästa vecka bjuder på mer ostadigt väder med nederbörd i blandad form. Prognosen visar att ett lågtryck drar in över nordöstra Skåne. Ett snöfall förväntas inledas under tisdagen och det kan falla upp till 10 millimeter i smält form.

– Lågtrycket för med sig mildare luft och det kan bli blött. Snön kanske lägger sig men sedan blir det slask. Det är en väldigt fin gräns när temperaturen ligger runt nollan och det är svårt att veta hur mycket som faller som regn eller snö. Då finns det också förutsättningar att det blir besvärligt i trafiken, säger Charlotte Eriksson.