Sommarfest med smakrik kyckling
Kycklingsallad med halloumi
4 portioner, ugn: 175°
280 g pastaskruvar
1/2 dl pesto
400 g kycklingfilé
1 tsk grillkrydda
1 msk smör
150 g halloumi
1 msk olivolja
150 g körsbärstomater
1/2 rödlök
60 g blandad sallad
2 msk pumpakärnor
1/2 dl valnötter
Dressing:
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
1 krm peppar
1/2 tsk salt
2 msk hackad persilja
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spola den kall. Blanda pastan med pesto i en skål.
2. Krydda kycklingen med grillkrydda och bryn den runt om i smör i stekpanna. Tillaga den klart i ugnen tills innertemperaturen är 72°.
3. Skiva halloumin och stek den i olja, gärna i grillpanna, ett par minuter per sida.
4. Dela tomaterna och skiva löken tunt. Skölj salladen och slunga den torr. Skiva kycklingen.
5. Lägg upp sallad, pasta, tomater, lök, kyckling och halloumi på ett stort fat. Strö över pumpakärnor och valnötter.
6. Vispa samman dressingen och servera till.
Tunnbrödsnittar
8 bitar, ugn: 225°
1 skiva tunnbröd
salladsblad
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk dill
2 msk persilja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
75 g kallrökt lax
dill
Gör så här:
1. Dela tunnbrödet i 8 bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter tills de börjar få färg.
2. Mixa crème fraiche, dill och persilja till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg en bit sallad på varje brödsnitt och en klick grön kräm. Toppa med en laxstrimla och dill. Servera till soppan.
Kycklingpanna med dijonsenap
4 portioner
600 g kycklingfilé
1 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
140 g bacon
2 msk klippt gräslök
1/2 gurka
Servera med:
Kokt potatis
Gör så här:
1. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar.
2. Vispa samman hackad vitlök, dijonsenap, grädde och fond och häll över kycklingen. Småkoka under lock i 10 minuter.
3. Strimla baconet och stek det knaprigt i stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Strö bacon och gräslök över kycklingen. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg på kycklingen. Servera med kokt potatis.
Kyckling med rostad potatissallad
Srirachasås är en stark chilisås.
4 portioner, ugn: 225°
1 stor kyckling, ca 1,8 kg
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk soja
1 msk Srirachasås
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
Rostad potatissallad:
900 g delikatesspotatis
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk honung
1 msk pressad citronsaft
1/2 dl basilikablad
1/2 dl persiljeblad
1/2 dl olivolja
250 g sparris
150 g sockerärter
Gör så här:
1. Klipp upp kycklingen längs ryggen med en sax. Vik ut kycklingen och tryck till så den blir utfläkt. Blanda hackad vitlök, olja, soja, Srirachasås, honung och salt och pensla kycklingen väl.
2. Grilla kycklingen indirekt i 40 minuter, innertemperaturen vid benet ska vara 82°, då är kycklingen klar. Det går fint att tillaga kycklingen i ugnen, 175°, ca 45 minuter, också.
3. Tvätta och dela potatisen. Blanda den med olja, salt och peppar och rosta i ugnen i ca 30 minuter.
4. Mixa samman honung, citronsaft, basilika, persilja och olja. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela sparrisen i bitar. Koka den i saltat vatten i 3 minuter. Ansa sockerärterna och koka dem i saltat vatten i en minut.
5. Blanda potatis, sparris och sockerärter med örtoljan. Servera till kycklingen tillsammans med chilimajo och tomatsallad.
Chilimajo
4 portioner
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 msk Srirachasås
1 dl rapsolja
Gör så här:
Blanda äggula, senap, vitvinsvinäger och Srirachasås i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
Tomatsallad
4 portioner
3 tomater
1/2 rödlök
1 dl persilja
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Hacka tomaterna fint. Skala och hacka löken fint. Hacka persiljan. Blanda tomater, lök, persilja, olja, salt och peppar.