Annons
Feature

Sommarfest med smakrik kyckling

I dag bjuder vi på olika sommarrätter med kyckling. Kycklingsalladen kan förenklas om du köper färdiggrillad kyckling. Då blir den riktigt snabblagad.
Hel färsk kyckling är något extra, fläk ut den så kortar du tillagningstiden. Servera med olika goda tillbehör så blir det en riktig festmåltid.
Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 28 maj 2018
Kycklingfilé
KycklingfiléFoto: Tommy Svensson

Kycklingsallad med halloumi

4 portioner, ugn: 175°

280 g pastaskruvar

Annons

1/2 dl pesto

400 g kycklingfilé

1 tsk grillkrydda

1 msk smör

150 g halloumi

1 msk olivolja

150 g körsbärstomater

1/2 rödlök

60 g blandad sallad

2 msk pumpakärnor

Annons

1/2 dl valnötter

Dressing:

1 msk pressad citronsaft

3 msk olivolja

1 krm peppar

1/2 tsk salt

2 msk hackad persilja

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spola den kall. Blanda pastan med pesto i en skål.

2. Krydda kycklingen med grillkrydda och bryn den runt om i smör i stekpanna. Tillaga den klart i ugnen tills innertemperaturen är 72°.

Annons

3. Skiva halloumin och stek den i olja, gärna i grillpanna, ett par minuter per sida.

4. Dela tomaterna och skiva löken tunt. Skölj salladen och slunga den torr. Skiva kycklingen.

5. Lägg upp sallad, pasta, tomater, lök, kyckling och halloumi på ett stort fat. Strö över pumpakärnor och valnötter.

6. Vispa samman dressingen och servera till.

Tunnbrödsnittar

8 bitar, ugn: 225°

1 skiva tunnbröd

salladsblad

1 1/2 dl crème fraiche

2 msk dill

Annons

2 msk persilja

1/2 tsk salt

1 krm peppar

75 g kallrökt lax

dill

Gör så här:

1. Dela tunnbrödet i 8 bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter tills de börjar få färg.

2. Mixa crème fraiche, dill och persilja till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg en bit sallad på varje brödsnitt och en klick grön kräm. Toppa med en laxstrimla och dill. Servera till soppan.

Baconkyckling
BaconkycklingFoto: Tommy Svensson

Kycklingpanna med dijonsenap

4 portioner

Annons

600 g kycklingfilé

1 msk smör

1/2 tsk salt

1 krm peppar

1 vitlöksklyfta

1 msk dijonsenap

3 dl vispgrädde

2 msk kycklingfond

140 g bacon

2 msk klippt gräslök

Annons

1/2 gurka

Servera med:

Kokt potatis

Gör så här:

1. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar.

2. Vispa samman hackad vitlök, dijonsenap, grädde och fond och häll över kycklingen. Småkoka under lock i 10 minuter.

3. Strimla baconet och stek det knaprigt i stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Strö bacon och gräslök över kycklingen. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg på kycklingen. Servera med kokt potatis.

Grillad Kyckling
Grillad KycklingFoto: Tommy Svensson

Kyckling med rostad potatissallad

Srirachasås är en stark chilisås.

4 portioner, ugn: 225°

1 stor kyckling, ca 1,8 kg

Annons

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk soja

1 msk Srirachasås

1 tsk flytande honung

1/2 tsk salt

Rostad potatissallad:

900 g delikatesspotatis

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

Annons

1 krm peppar

1 tsk honung

1 msk pressad citronsaft

1/2 dl basilikablad

1/2 dl persiljeblad

1/2 dl olivolja

250 g sparris

150 g sockerärter

Gör så här:

Annons

1. Klipp upp kycklingen längs ryggen med en sax. Vik ut kycklingen och tryck till så den blir utfläkt. Blanda hackad vitlök, olja, soja, Srirachasås, honung och salt och pensla kycklingen väl.

2. Grilla kycklingen indirekt i 40 minuter, innertemperaturen vid benet ska vara 82°, då är kycklingen klar. Det går fint att tillaga kycklingen i ugnen, 175°, ca 45 minuter, också.

3. Tvätta och dela potatisen. Blanda den med olja, salt och peppar och rosta i ugnen i ca 30 minuter.

4. Mixa samman honung, citronsaft, basilika, persilja och olja. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela sparrisen i bitar. Koka den i saltat vatten i 3 minuter. Ansa sockerärterna och koka dem i saltat vatten i en minut.

5. Blanda potatis, sparris och sockerärter med örtoljan. Servera till kycklingen tillsammans med chilimajo och tomatsallad.

Chilimajo

4 portioner

1 äggula

1 tsk senap

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 msk Srirachasås

Annons

1 dl rapsolja

Gör så här:

Blanda äggula, senap, vitvinsvinäger och Srirachasås i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.

Tomatsallad

4 portioner

3 tomater

1/2 rödlök

1 dl persilja

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

Annons

1 krm peppar

Gör så här:

Hacka tomaterna fint. Skala och hacka löken fint. Hacka persiljan. Blanda tomater, lök, persilja, olja, salt och peppar.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons