SommarKristianstad ersätter Kristianstadsdagarna

Kristianstad Artikeln publicerades

Att det inte blir några Kristianstadsdagar i år är klart sedan en tid tillbaka. Men det betyder inte att sommaren blir händelselös. Det blir aktiviteter i stan precis som vanligt och det kommer att finnas något för alla.

Även om Kristianstadsdagarna är lagda i malpåse för en tid framåt kan Kristianstadsbor och andra tillresta se fram emot en händelserik sommar. Under vecka 28, när Kristianstadsdagarna vanligtvis äger rum, kommer det att vara flera olika aktiviteter i regi av olika aktörer. Men från kommunens sida är ståndpunkten att Kristianstad ska vara lika attraktivt under alla sommarmånaderna.

- Just i år blir det fokus runt vecka 28, då Tivolirock och Startskottet redan var inplanerade då. Men annars är tanken att vi inte vill intensifiera arrangemangen under en särskild vecka, utan vi vill satsa på att göra alla sommarmånaderna attraktiva i Kristianstad, säger Henrik Fröberg, kommunens samordnare för SommarKristianstad.

Scen på Lilla Torg

Han säger att kommunen kommer att ställa upp med staket och toaletter på Lilla Torg och det kommer även att finnas en scen. Men även Södertorg hakar på och ordnar sitt eget evenemang.

- Där kommer det att vara tivoli, scen och ett stort serveringsområde. Kommunen är inte inblandad i det, men vi tycker att alla initiativ är bra, säger Henrik Fröberg.

Han är medveten om att SommarKristianstad säkert kommer att jämföras med Kristianstadsdagarna. Men han menar att den jämförelsen inte håller.

En tiondel av budgeten

- Man ska vara medveten om att Kristianstadsdagarna har varit ett av Skånes fem största evenemang med runt 150000 besökare varje år. Budgeten har varit mellan fem och sex miljoner. SommarKristianstad har en budget på 600000, det är en jätteskillnad.

De 600000 ska dessutom räcka till ekonomiskt bidrag till olika aktörer som har en idé om vad de vill göra för Kristianstad under sommaren, men som inte kan finansiera det helt själv. Henrik Fröberg säger att det finns de som får ekonomisk hjälp, men han vill i nuläget inte avslöja vilka.

I år och nästa

SommarKristianstad är planerat för 2012 och 2013, men Henrik Fröberg ser gärna att det blir en fortsättning även efter det.

- Om jag fick som jag ville skulle vi fortsätta med det här i flera år. Det är viktigt för alla att det händer saker i Kristianstad, inte bara en stadsfestival, utan arrangemang spridda över hela sommaren.

Han säger att den största skillnaden för människor i Kristianstadstrakten kanske blir att de väljer mer noggrant vilka dagar de åker in till stan.

- Innan visste man att det alltid fanns något att göra och åkte in till stan på vinst och förlust. Nu kommer man nog att titta efter vad som händer och vilken dag. Men det kommer att finnas något för alla, säger Henrik Fröberg.